Utorak, 23. travnja 2024.

Poznati su finalisti književne nagrade ‘Fran Galović’, glasujte za svog favorita u knjižnicama ili na internetu

Povjerenstvo za dodjelu ovogodišnje književne nagrade ‘Fran Galović’ odabralo je deset finalista – pjesničkih i proznih djela koja na različite načine problematiziraju pitanje zavičaja i/ili identiteta.

Na natječaj je pristiglo 46 djela, a finalisti su:

  1. Julijana Adamović: Divlje guske
  2. Ratko Cvetnić: Blato u dvorištu
  3. Damir Karakaš: Proslava
  4. Nebojša Lujanović: Južina
  5. Zoran Malkoč: Umro supermen
  6. Borivoj Radaković: Hoćemo li sutra u kino
  7. Marina Šur Puhlovski: Treći život druge violine
  8. Nada Topić: Otac
  9. Goran Tribuson: Otac od bronce
  10. Zoran Žmirić: Pacijent iz sobe 19

U odabiru pobjednika, uz prosudbeno povjerenstvo, i ove će godine sudjelovati i čitatelji i to glasovanjem u knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu i Virju te u knjižnici Sveučilišta Sjever. Novost ove godine je da čitatelji za svog favorita mogu glasovati i putem interneta, na ovoj poveznici.

Javno glasovanje traje od 9. rujna do 11. listopada. Svi glasači ulaze u konkurenciju za dobivanje nagrade – knjige kandidata za nagradu.

Autor koji dobije ukupno najviše glasova čitatelja dobiva jedan glas u konačnom glasovanju za dobitnika nagrade, u kojem sudjeluju i tri člana povjerenstva, koji svaki imaju po jedan glas. Povjerenstvo djeluje u sastavu: Julijana Matanović, Mario Kolar (predsjednik) i Matija Ivačić.

Dobitnik nagrade “Fran Galović” 2019. bit će proglašen na zatvaranju 26. Galovićeve jeseni 26. listopada u Koprivnici. Nagrada se sastoji od plakete, kipića s likom Frana Galovića (autora Marka Lončara) i 10.000 kuna.

zatvori