Snimio Marko Posavec (arhiva)
Danas počinje nova školska godina. U školu će krenuti velik broj djece koja će po prvi puta samostalno sudjelovati u prometu na cestama.

Tijekom prethodne školske godine, u razdoblju od 3. rujna 2018. do 14. lipnja 2019. godine, u Koprivničko-križevačkoj županiji dogodile su se 522 prometne nesreće u kojima je sudjelovalo 64-ero djece. 18 djece je ozlijeđeno, jedno teže i njih 17 lakše, a u velikoj su većini u nesrećama sudjelovala kao putnici u osobnim vozilima.

Najčešće okolnosti koje su dovele do ovih prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska (15), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (8), brzina neprimjerena uvjetima (7) i nepropisno uključivanje u promet (7). Vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola izazvali su sedam nesreća.

Sigurnosni pojas koristilo je 39 djece od 71 djeteta koje ga je trebalo koristiti ili 55 posto djece putnika. Zaštitnu biciklističku kacigu djeca – vozači bicikala nisu koristili.

Dvoje djece ozlijeđeno je i zbog nepropisnog prelaska ceste.

Kako bi se djeci učenicima nižih razreda osnovnih škola, a posebice prvašićima, omogućio što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama, Policijska uprava koprivničko-križevačka i ove će godine provesti akciju “Poštujte naše znakove”.

Tijekom provedbe akcije, policijski službenici će u zonama škola vršiti pojačani nadzor prometa, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti poštivanju prednosti prolaska pješacima prilikom prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima, poštivanju značenja svjetla semafora, poštivanju ograničenja brzina kretanja vozila te zaustavljanju i parkiranju vozila.

U sklopu svojih aktivnosti, policijski službenici će vršiti i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca do škola te nadzor pravilnog prijevoza djece u vozilima pri čemu će posebnu pozornost posvetiti nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica.

Također, tijekom akcije, policijski službenici će održati edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području Policijske uprave, ali i edukativna predavanja roditeljima učenika prvih razreda putem roditeljskih sastanaka.

Savjeti roditeljima

Kako bi se djeci – učenicima nižih razreda osnovnih škola, a posebice prvašićima, omogućio što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama, roditeljima savjetujemo da prije početka školske godine, u razgovoru, djetetu objasne što je to promet i pouče ga osnovama sigurnog sudjelovanja u prometu. Roditeljima savjetujemo da prije početka školske godine odaberu najsigurniji put kojim će dijete ići u školu. Najsigurniji put od kuće do škole treba obuhvaćati što manje opasnosti za djecu, odnosno djeci treba pružati što veću sigurnost i treba voditi računa da se koriste izgrađeni nogostupi i obilježeni pješački prijelazi.

Zajedno s djetetom nekoliko puta prošećite odabranim najsigurnijim putem do škole, tom prilikom djetetu objasnite kuda se kretati, kako sigurno prijeći cestu, što znače prometni znaci na koje nailazi te što znače svjetla semafora ukoliko se semafori nalaze na putu do škole.

Važno je da roditelji djetetu objasne da su policijski službenici, kao i pripadnici jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica, koji u blizini škola reguliraju promet početkom, kao i tijekom školske godine tu kako bi ga zaštitili, i da ih uvijek može zamoliti za pomoć. Pritom mu treba objasniti i osnovne znakove kojima policijski službenici i pripadnici rečenih jedinica reguliraju promet.

Roditeljima koji će dijete automobilom voziti u školu, savjetujemo da se uvjere da kod škole postoji parkiralište na koje imaju pristup kako bi se uvijek na njemu mogli parkirati prije nego što dozvole djetetu da izađe odnosno uđe u vozilo. Ukoliko parkirališta nema te se roditelji moraju zaustaviti na kolniku, a zaustavljanje vozila je dozvoljeno, neka se uvjere da vozilo mogu na siguran način zaustaviti uz rub ceste koji je bliži školi kako dijete ne bi moralo pretrčavati cestu.

Roditelje ujedno podsjećamo da djetetu nižem od 150 cm koje će prevoziti u školu objasne da mora biti smješteno u dječjoj sjedalici ili postolju te da mora biti vezano sigurnosnim pojasom tijekom vožnje. Savjetujemo da djecu prevoze na stražnjim sjedalima.

Prilikom opremanja djece za polazak u školu, roditelji trebaju voditi računa o dodatnom označavanju djece izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom, kako bi u predstojećem jesensko-zimskom razdoblju sumraka i noćnih sati, kao i tijekom razdoblja smanjene vidljivosti (kišne i snježne oborine, magla), djeca bilo što vidljivija i uočljivija.

Na kraju, roditeljima savjetujemo da svakodnevno svojim pravilnim i sigurnim sudjelovanjem u prometu budu pozitivan uzor svom djetetu.

Roditelje upućujemo da edukativne materijale o pravilnom i sigurnom sudjelovanju djece u prometu pronađu i koriste na web-aplikaciji “Prometna učilica”, koja je dostupna putem interneta na adresi ucilica.skole.hr.

Savjeti vozačima

Kako bi učenici svih razreda osnovnih, ali i srednjih škola, bili što sigurniji u prometu vozačima koji svojim vozilima prometuju u zonama škola savjetujemo sljedeće:

  • poštujte ograničenja brzina kretanja vozila u zonama škola, ali i dječjih vrtića. Na prometnicama u zonama škola brzina kretanja vozila obično je ograničena na 40 km/h
  • prilikom približavanja obilježenim pješačkim prijelazima u zonama škola usporite kretanje svojih vozila kako bi se mogli sigurno zaustaviti i propustiti djecu koja namjeravaju prijeći cestu. Apeliramo na vozače da prilikom propuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima, pomoću znaka rukom djeci daju do znanja da mogu sigurno prijeći cestu
  • nemojte pretjecati ili obilaziti vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza radi propuštanja pješaka
  • prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila, vodite računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet. Nemojte vozila zaustavljati ili parkirati na nogostupima, pješačko-biciklističkim stazama, biciklističkim trakama te u neposrednoj blizini raskrižja jer na taj način djeci onemogućavate korištenje nogostupa ili im zaklanjate vidik pa nemaju dobru preglednost raskrižja
  • uvijek s povećanim oprezom sudjelujte u prometu na cestama u zonama škola.