Utorak, 23. travnja 2024.

POSTIGNUT DOGOVOR Piškornica Komunalcu podmiruje dug – u Koprivnicu sjeda gotovo 11 milijuna kuna

Skupštine trgovačkih društava Piškornica – Piškornice sanacijskog odlagališta i Piškornice d.o.o održale su jučer u koprivničkom sjedištu Uprave Koprivničko-križevačke županije svoje skupštine.

Kako su službeno izvijestili, prihvaćena je informacija o poslovanju društava i dinamici razvitka projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, iz koje je vidljivo da je projektno-studijska dokumentacija dovršena, projekt je u poslovno-financijskom smislu konsolidiran, a prema terminskom planu do kraja godine planirano je prihvaćanje Studije izvedivosti i sufinanciranja iz sredstava EU u iznosu od 42,5 milijuna kuna.

Osim toga, skupštine društava donijele su i odluku o prihvaćanju Sporazuma o konačnom uređenju odnosa i mirnom rješavanju sporova s Gradskim komunalnim poduzećem Komunalac Koprivnica. To konkretno znači da će dići kredit i da će Piškornica sanacijsko odlagalište isplatiti koprivničkom Komunalcu iznos od 8.989.293,31 kn. To je, pojašnjava direktor Mladen Ružman, ostatak kupoprodajne cijene koju je prema Sporazumu od 4. rujna 2015. godine trebalo platiti Komunalcu za odlagalište na Piškornici.

– Došlo je do spora iz jednostavnog razloga jer nije poštivana odredba iz tog sporazuma iz 2015. godine kojim je utvrđeno da Komunalac ima pravo odlagati otpad po istoj cijeni kao i ostali partneri koji odlažu otpad na Piškornici. Znači, drugi su dobili povoljniju cijenu, a tim je sporazumom utvrđeno da cijena mora biti ista za sve, pa tako i za Komunalac. I Komunalac je ustao tužbom protiv Piškornice sanacijskog odlagališta za štetu koju trpi iz činjenicu koju trpi jer sporazum nije ispoštivan. Štoviše, Komunalac je imao najvišu cijenu.

Uz jednokratnu uplatu Piškornica će u narednom razdoblju na rate uplatiti još 1,8 milijuna kuna čime će dodatno obeštetiti koprivničku komunalnu tvrtku jer su joj izdavani veći računi za odlaganje otpada na odlagalištu na Piškornici.

– I na taj način odredbe Sporazuma iz 2015. u potpunosti su konzumirane. Nema više nikakvih budućih sporazuma. Obje su se strane sporazumno odrekle bilo kakvih novih prava i potraživanja po tom osnovu. Relaksiramo odnose među nama. Koprivnički Komunalac važan je faktor u gospodarenju otpadom u Koprivničko-križevačkoj županiji. Važan nam je i kao budući partner u RCGO-u. Mislim da smo na ovaj način svi dobili.

Postignutim sporazumom zadovoljna je i koprivnička strana jer omogućava nastavak suradnje neopterećen starim sporovima i neraščišćenim odnosima, rekla je Dravi.info predsjednica Komunalčeve Uprave Nataša Tetec spremno odgovorivši na naše pitanje u što će utrošiti milijune koji će sjesti na račun koprivničkog Komunalca:

– Naravno da će dio novca ići u investicije. Već ove godine, u zadnjem kvartalu, planiramo pokrenuti investicijski ciklus za nabavku opreme za gospodarenje otpadom, za naše zelene površine u gradu i kod groblja, a dio novca investirat ćemo i u kompostanu. Naime, prema e-savjetovanju za nadogradnju i izgradnju kompostana, nositelji investicija nisu jedinice lokalnih samouprava već komunalna poduzeća.

Spomenimo i da u Piškornici vjeruju da će krajem godine biti pozvani aplicirati projekt RCGO-a za povlačenje europskog novca. Kako je istakao direktor Mladen Ružman, RCGO bi trebao biti izgrađen do kraja 2023. godine, a u punoj funkciji prihvaćanja i gospodarenja otpadom trebao bi biti najkasnije početkom 2024. godine.

zatvori