Petak, 26. travnja 2024.

POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA Škole u Podravini i Prigorju spremno dočekuju svojih 12.300 đaka

12.300 učenika osnovnih i srednjih škola diljem Podravine i Prigorja sutra započinje novu životnu avanturu. Počinje nova školska godina!

Sve škole spremne su za novi početak, rekao je to Dravi.info zamjenik koprivničko-križevačkog župana odgovoran za područje društvenih djelatnosti Ratimir Ljubić.

– Škole kojima je osnivač županija, a to je 18 matičnih osnovnih i njihovih 43 područnih škola diljem podravsko-prigorskih općina te srednje u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, kao i Učenički dom u Križevcima spremno dočekuju sutrašnji početak nove školske godine.

Ratimir Ljubić. Snimila Nela Carek.

Učenike u novoj školskoj godini očekuje „Škola za život“. Riječ je o novom obrazovnom programu za koji su se podravsko-prigorski prosvjetari ali i škole pripremali cijelo ljeto, rekao nam je dožupan Ljubić istaknuvši kako su svi spremni od prvog dana nastave startati s novim kurikulumom. A osim ovog programa, koji je uveden preko resornog ministarstva, u županijskoj upravi očekuju da će škole provoditi i druge programe i projekte:

– Naš cilj je provedba još više projekata u školama. Sve što može pomoći učenicima u stjecanju novih znanja, vještina i životnog iskustva, ali i pomoći opremanje škola, više je nego dobrodošlo. Očekujem da će svaka škola prijaviti barem jedan projekt. Hoće li on proći evaluaciju, to se ne može znati. No svi moraju pripremati i prijavljivati projekte.

Podizanje kvalitete nastave, nastavnog procesa, nove mogućnosti stjecanja novih znanja ali i borba protiv siromaštva, koji su obilježili prošlu školsku godinu u podravsko-prigorskim školama bit će nastavljeni i u novoj, kaže dožupan Ljubić:

– Nastavit ćemo projekte kojim podižemo standard obrazovnog procesa i statusa naših učenika. Primjerice, nastavit ćemo projekt školske prehrane za učenike u riziku od siromaštva. Nastavljamo projekt Školske sheme kojim učenici osnovnih i srednjih škola jednom tjedno dobivaju jedan obrok svježeg voća i povrća tjedno. Učenici nižih razreda osnovnih škola dobivaju pak po jedan mliječni obrok. A tu je i školski Medni dan, u sklopu kojega će prvašići dobiti po teglicu meda. Valja podsjetiti i da smo i ove godine osigurali reflektirajuće prsluke zahvaljujući kojima će najmlađi učenici, svih 1004 prvašića, biti uočljiviji u prometu. Vjerujemo da tako pridonosimo povećanju sigurnosti naših najmlađih na putu koji povezuje njihove obiteljske domove i škole. Mi odrasli odgovorni smo i moramo osigurati sigurnost djece jer ona su naša budućnost.

Ilustracija / snimio Marko Posavec.

Nova školska godina pred sve nas stavlja i dodatne izazove. 7.700 učenika pohađa škole kojima je osnivač Županija, dakle osnovne u općinama i srednje u sva tri županijska grada. Preostalih 3.600 učenika pohađa osnovne škole kojima su osnivači gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac. No svi oni, premda žive u istoj županiji, neće imati školske praznike u istim terminima. Naime, naša je županija specifična po tome što će županijske i škole u Križevcima primjenjivati jedan, škole u Koprivnici drugi a u Đurđevcu treći od četiri moguća kalendara, koliko ih je ponudilo resorno ministarstvo.

– Nažalost, to nam se ove godine dogodilo. Naime, osnivači su anketirali svoje škole, koje su pak za mišljenje tražile svoje zaposlenike, roditelje i učenike. Premda će to nekim roditeljima uzrokovati male poteškoće, vjerujem da ćemo to u narednoj školskoj godini „popraviti“. Naime, problem će imati one obitelji u Koprivnici i Đurđevcu čija djeca pohađaju osnovne i srednje škole jer će imati školske odmore u različitim terminima. To sada više ne možemo izbjeći. No vjerujem da ćemo u narednoj godini uspjeti postići dogovor da svi zajedno izaberemo iste školske kalendare. Ponavljam, osnivači su poštivali želje svojih škola, odnosno zaposlenika, roditelja i učenika i to je rezultat demokratskog procesa, kaže dožupan Ljubić te poručuje da će se svi potruditi kako bi učenicima nova školska godina bila što uspješnija.

zatvori