Srijeda, 17. travnja 2024.

Ovogodišnji 21. po redu Dani voća naučit će nas kako preraditi voće i kušati voćne prerađevine

Ovogodišnji Dani voća Koprivničko-križevačke županije bit će održani 11. i 12. listopada, odlučeno je na sjednici Organizacijskog odbora.

Županijska manifestacija posvećena voćarskoj proizvodnji tradicionalno se posljednjih godina održava u Đurđevcu po rasporedu koji se dosad pokazao najučinkovitijim – petak je rezerviran za stručna predavanja, a subota za izložbu podravsko-prigorskog voća i voćnih prerađevina.

Kad govorimo o stručnom dijelu županijskog voćarskog praznika, organizatori će zatražiti iz Ministarstva poljoprivrede da prezentira program regionalnih hladnjača i distributivnih centara, dok će stručnjaci iz poljoprivredne savjetodavne službe održati predavanje o diversifikaciji i preradi voća s prezentacijom pravilne degustacije. To predstavlja korak dalje u proizvodnji, ocijenio je predsjednik Organizacijskog odbora, zamjenik župana Darko Sobota.

– Jedan će iskorak biti u tome što će naši OPG-ovi upravo na tim predavanjima prezentirati svoje proizvode poput pekmeza, džemova, sokova, octa…. Bit će to prilika da i sami damo ocjene i vidimo nedostatke i probleme s kojima se proizvođači susreću. Namjera Organizacijskog odbora je prije svega da svi mi naučimo degustirati te proizvode te da naučimo ispraviti nedostatke s kojima se susrećemo.

Osim samim proizvođačima, ovo će predavanje, ocijenili su organizatori, biti zanimljivo i ostalim građanima poglavito stoga što će imati prilike naučiti na što treba obratiti pažnju kod kušanja. A sama manifestacija dio je mjera kojima Županija potiče voćarsku proizvodnju. Na upit što voćarstvo predstavlja u poljoprivrednoj proizvodnji Podravine i Prigorja, dožupan Sobota je odgovorio:

– Zasigurno ne ono što bismo svi mi zajedno htjeli, posebice svi voćari koji su predani toj vrsti proizvodnje. Sigurno da mi na voćarskoj karti Hrvatske ne zauzimamo previše prostora, no upravo ovakve manifestacije te ostale poticajne mjere naše županije usmjeravaju pažnju i na voćarstvo. Želja nam je dati i određeni zamah podravsko-prigorskim voćarima.

Ovogodišnja manifestacija bit će 21. po redu, a uz Županiju organiziraju je i Turistička zajednica Grada Đurđevca, PORA – Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba te županijska Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori