Petak, 19. travnja 2024.

Obrtnička škola Koprivnica ove školske godine provodi pet mobilnosti u Sloveniju i Francusku

U sklopu jedanaestog Erasmus+ projekta mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2019, vrijednog gotovo 62 tisuće eura, u školskoj godini 2019./2020. Obrtnička škola Koprivnica provodi pet mobilnosti − tri mobilnosti učenika te dvije mobilnosti nastavnika.

Ovim projektom mobilnosti omogućit će se stručno osposobljavanje za ukupno 20 učenika iz područja elektrotehnike, računalstva, strojarstva, građevine, prehrane i ugostiteljstva te usavršavanje troje nastavnika u područjima strojarstva i računalstva. Time škola nastavlja ostvarivati svoje ciljeve zadane Strategijom internacionalizacije.

Četvero učenika Obrtničke škole iz smjerova pekar i slastičar boravit će u Sloveniji u Izobraževalnom centru Piramida Maribor gdje će učenici drugih i trećih razreda 19 dana  obavljati stručnu praksu.

Nastavlja se i suradnja Obrtničke škole Koprivnica sa Šolskim centrom Velenje pa će tako desetero učenika trećih razreda smjerova elektrotehničar i tehničar za računalstvo boraviti na stručnom osposobljavanju tijekom studenog i prosinca.

Na trotjednu mobilnost u Riom u Francusku tijekom studenog i prosinca ove godine otići će šestero učenika još triju trogodišnjih zanimanja (instalater grijanja i klimatizacije, stolar i ličilac-soboslikar). Učenici će se usavršavati u 3D modeliranju, radu na CNC strojevima, programiranju mobilnih uređaja, mrežnom dizajnu i dr.

Sve odlazne mobilnosti učenika uključuju strukovne, kulturološke, organizacijske i jezične pripreme (korištenje mrežnog jezičnog alata) te pratnju po jednog nastavnika koji će biti odabran internim, školskim natječajem. Uz stručno osposobljavanje, mobilnost uključuje i društveno-kulturne sadržaje kojima će se učenici upoznati s odredištem, njegovim znamenitostima, ustanovama i tvrtkama.

Tijekom listopada i studenoga u sklopu ovog projekta provodit će se i dvije mobilnosti nastavnika. Jedan nastavnik iz područja strojarstva stručno će se usavršavati u partnerskoj ustanovi Lycee Polyvalent Pierre Joel Bonte u Riomu, dok će se dvije nastavnice iz područja računalstva usavršavati na Leicester Collegeu.

Uz odlazne mobilnosti, Obrtnička škola Koprivnica organizira i dolazne mobilnosti pa tako sljedeće godine očekuju učenike iz Slovenije i Švedske koji će ovdje provesti mobilnosti u svojoj struci.

Koordinatori opisanih mobilnosti su Danijela Vrtiprah (odlazna mobilnost učenika u Velenju), Dubravka Jakupec (odlazna mobilnost nastavnika u Leicesteru i dolazna mobilnost učenika iz Švedske), Danijel Lovrenčić (mobilnost učenika i nastavnika u Riomu) i Hrvoje Blažek (odlazna mobilnost učenika u Mariboru i dolazna mobilnost učenika iz Maribora) koji ih vode uz pomoć školskih projektnih koordinatora Danijela Mustafe i Sandre Krajine.

zatvori