Utorak, 23. travnja 2024.

OBITELJSKA SPORTSKA PRIČA Dino Jakopanec zvijezda je u usponu hrvatske jet ski scene

17-godišnji Dino Jakopanec počeo se baviti jet-skijem prije dvije godine. Tijekom druženja sa jet ski vozačima na Šoderici, probao je voziti i shvatio da mu je od prve sjelo, tehnički je odmah razumio kako voziti stojeći jet ski.

Do tada je vozio sjedeći jet ski kao i mi ostali članovi obitelji, čisto rekreativno, radi zabave. Na poticaj starijih vozača jet skija Ivana Hudoletnjaka i Krešimira Ložnjaka kupili su u Francuskoj stojeći jet ski marke Kawasaki sa 160 konjskih snaga.

Dino je krenuo sve više trenirati uz iznimni poticaj i pomoć svojeg oca Denisa (tovarenje, prijevoz, spuštanje i punjenje jet skija). Prikupljali su informacije oko opreme za jet ski, kao što su odijela, cipele, štitnici, prsluci, kaciga, naočale, rukavice, kao i svih potrebnih dijelova za održavanje jeta. Posebni majstori koji nešto više znaju o mehanici su rijetki, uglavnom iz Slovenije i Austrije.

Dečki iz jet ski kluba “Racer” Koprivnica također sudjeluju na treniranjima na jezeru Šoderici i jedni druge potiču i uče.

Ustupila Danijela Jajetić Jakopanec. (Facebook)

Nakon pet mjeseci treniranja, prošle je godine Dino po prvi puta pristupio međunarodnoj Alpe Adria jet ski utrci na Viru, u klasi GP2, gdje je osvojio sedmo mjesto. Bodovale su se dvije trke u danu po 12 minuta i jedan krug. Protivnici su bili stari “morski vukovi” koji voze više od deset godina na morskoj pučini, koja je zahtjevnija od slatke vode. Vozili su jet skijeve Kawasaki marke s otprilike 160 konja.

Nakon te utrke shvatio je da treba još neke stvari doraditi na jetu i poboljšati opremu, poput štitnika za noge i protektora za kičmu.

Njegov tata Denis Jakopanec osam je godina vozio moto utrke. Bio je dva puta prvak Hrvatske u klasi 250 i jednom je osvojio treće mjesto u Alpe Adria utrkama, tako da je osjećaj za brzinu vjerojatno naslijeđen od tate.

Ove godine, nakon cjelozimskog treniranja kondicije u teretani i biciklu, Dino se prijavio na drugu utrku svoje karijere, tj prvu utrku u ovogodišnjoj sezoni. Utrka je održana u Fažani, a Dino je osvojio četvrto mjesto u GP2 klasi.

Ustupila Danijela Jajetić Jakopanec. (Facebook)

Druga međunarodna Alpe Adria utrka održana je na koprivničkoj Šoderici i na njoj osvaja treće mjesto u GP2 klasi. Okušao se i u GP1 klasi koja je puno zahtjevnija i jači su motori. Odvozio je obje utrke i završio je na sedmom mjestu. U jednom vikendu odvozio je četiri utrke koje su kondicijski vrlo zahtjevne.

Njegovi snovi su europska i svjetska natjecanja. U lipnju ove godine nastupio je na Europskom prvenstvu na zagrebačkom Jarunu, a ubrzo potom odmjerio je snage s najboljim svjetskim vozačima u dalekoj Kini.

Sve je to na njega djelovalo motivirajuće i imao je želju više i dalje raditi.

Ustupila Danijela Jajetić Jakopanec. (Facebook)

Velika većina utrka je u udaljenijim destinacijama pa su tako i financijski zahtjevnije. Za daljnja ostvarenja ciljeva u utrkivanju jet skijem od velike pomoći bila bi sponzorska financiranja koja bi omogućila daljnje ulaganje u opremu i olakšala sveukupne troškove prijevoza, goriva, tehničke opreme i svega što dovodi do pravih rezultata.

Dini se polako pridružuje i desetogodišnji brat Dorijan koji isto pokazuje talent i volju za vožnjom jet skija. Trenira s jet ski Kawasaki SXR 800 i na zadnjoj ovosezonskoj utrci, koja mu je ujedno i prva utrka u životu, osvojio je četvrto mjesto.

Cijela ova priča isključivo je moguća kada obitelj djeluje kao cjelina, pa tako majka Danijela Jakopanec brine o prehrani, zdravlju i fizičkoj i psihičkoj stabilnosti obitelji.

15. rujna nakon odvožene posljednje međunarodne Alpe Adria jet ski utrke na Viru, mama Danijela na svom je Facebook profilu napisala:

“Da bi se djeca bavila ovim sportom treba PUNO fizičkog, psihičkog i financijskog odricanja… ali eto kad otkrijete talent kod djeteta… ili ga vodite i dajete SVE od sebe ili ništa… i tako svašta bi još tu bilo za napisati… ali svakako HVALA svima koji su nas pratili i bili uz nas kad je trebalo, navijali za nas!!! …samo gas…i pičimo dalje kroz život!”

Dino je utrkivanjem na svim ovosezonskim međunarodnim utrkama osvojio sveukupno drugo mjesto u klasi GP2. Čestitamo!

Ustupila Danijela Jajetić Jakopanec. (Facebook)
zatvori