Srijeda, 17. travnja 2024.

FOTO Novi ‘ležeći policajci’ i bljeskalice osiguravat će pješačke prijelaze u novoj školskoj godini

Usporivači prometa osvanut će i u Goričkoj ulici i Ulici kneza Domagoja

Početak nove školske godine sve je bliže. U školske klupe i ovog će rujna sjesti velik broj prvašića kojima to neće samo biti prvi susret sa školom, već će mnogi od njih i prvi puta samostalno sudjelovati u prometu.

Kako bi svi školarci, a posebno prvašići, bili što bezbrižniji na putu od kuće do škole, Grad Koprivnica uoči nove školske godine poduzeo je i neke mjere povećanja prometne sigurnosti. Obnovljena je horizontalna i vertikalna prometna signalizacija, uređena su autobusna stajališta oko škola u prigradskim naseljima, a tijekom godine pripremljeni su i prometni elaborati za horizontalne usporivače prometa, odnosno “ležeće policajce”, rekao je Dravi.info pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić.

Novi “ležeći policajci” ovih se dana postavljaju oko škole “Braća Radić”: – U tijeku su radovi i ovoga tjedna bit će gotovi u Ulici Miklinovec i Ulici Ivana Sabolića, kod Osnovne škole “Braća Radić”. Tamo ćemo osigurati dva pješačka prijelaza koja su vrlo frekventna kod školaraca – objasnio je Golubić.

Snimila Ivona Rož.

Do kraja godine “ležeći policajci” bit će postavljeni na još dvije lokacije u gradu koje nisu neposredno vezane uz škole: u Goričkoj ulici i u Ulici kneza Domagoja:

– U Goričkoj ulici već dulje vrijeme imamo pritužbe građana koji imaju probleme s prašinom. Stoga smo odlučili, kako bismo usporili promet vozila koja si krate put iz Goričke prema trgovačkom centru, postaviti jedan “ležeći policajac”. Srećom tamo imamo jedan asfaltirani dio kolnika i na njemu možemo postaviti usporivač prometa – kazao je pročelnik Golubić.

Snimila Ivona Rož.

U Ulici kneza Domagoja usporivači prometa bit će postavljeni u sklopu uređenja nove pješačke staze, odnosno na mjestu pješačkog prijelaza gdje će staza prelaziti s jedne na drugu stranu ulice.

A osim “ležećih policajaca”, oko frekventnijih pješačkih prijelaza postavljene su i bljeskalice koje vozače upozoravaju svjetlosnim signalima:

– Postavili smo bljeskalice koje funkcioniraju na radar, znači ako se netko vozi brže od ograničenja bljeskalica se uključuje, a kod Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” odlučili smo postaviti fiksnu bljeskalicu koja non-stop daje svjetlosni signal i upozorava vozače da nailaze na prostor oko škole u kojem je potrebno smanjiti brzinu.

Snimila Ivona Rož.

Takva i slična ulaganja u opremanje pješačkih prijelaza i drugih osjetljivih točaka u prometu Grad Koprivnica nastavit će i u budućnosti kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu, posebno pješaka i biciklista, te smanjila mogućnost nesretnih događaja, zaključio je Golubić.

zatvori