S početkom nove školske godine članovi Udruge slijepih koprivničko-križevačke županije započeli su s provedbom edukacijsko-iskustvenih radionica u sklopu projekta “Gledajte kroz naše naočale”.

Kroz radionice se djeci i mladima pokušavaju približili specifičnosti s kojima se susreću slijepe osobe. Djeca sama mogu vidjeti kako se igraju i zabavljaju osobe s oštećenjem vida, iskušati kako se kretati pomoću dugog bijelog štapa, upoznati Braillevo pismo, ali i gledati pomoću simulacijskih naočala.

Članovi Udruge slijepih za početak su posjetili Dječji vrtić “Košutica” u Ferdinandovcu. Tamo su ih ugostili mališani koji su s veseljem i dječjom radoznalošću isprobali kako je to biti “u koži” slijepe osobe, hodati pomoću dugog bijelog štapa ili simulacijskih naočala. Naučili su kako pravilno voditi slijepu osobu i pomoći joj u svakodnevnim aktivnostima.

Nakon vrtića, edukacija o pravilnoj komunikaciji i pomoći slijepim osobama održana je i za djelatnike Općine Ferdinandovac. Na taj je način započeo još jedan uspješan ciklus educiranja i senzibiliziranja lokalne zajednice za potrebe osoba s oštećenjem vida.

Aktivnosti u Ferdinandovcu financirane su putem projekta “Gledajte kroz naše naočale” kojeg financira navedena Općina, a provodi Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije.