Četvrtak, 25. travnja 2024.

Izet i Mira Kovačević jedini su uzgajivači batata u Koprivnici: Željeli bismo da se što više djece navikne na konzumiranje ove zdrave namirnice

Izet i Mira Kovačević jedini su uzgajivači batata u Koprivnici te jedni od rijetkih u našem kraju. Iako su svoj OPG prije nekoliko godina pokrenuli sa samo stotinjak sadnica, zbog iznenađujuće zainteresiranosti njihova se proizvodnja značajno povećala – ove je godine broj sadnica narastao na tri tisuće.

Batat je zdrava namirnica, posebno je vole djeca jer je vrlo ukusna, slatkastog je okusa, a preporučuje se i ljudima koji boluju od dijabetesa jer sadrži samo zdrave šećere. Proizvodnja je dosta zahtjevna jer se puno radnji obavlja ručno; od pripreme zemljišta i sadnje pa do berbe plodova. No, Kovačevićima to ne predstavlja problem.

– Nakon odlaska u mirovinu odlučili smo što više vremena provoditi aktivno u prirodi, tj. spojiti ugodno s korisnim pa smo zasadili tristotinjak sadnica lješnjaka, a prije nekoliko godina započeli smo i s uzgojem batata – pričaju nam Mira i Izet.

Snimila Sonja Barčanec.

Sama biljka otporna je na sve bolesti pa nije potrebna primjena nikakvih pesticida. Jedini su joj neprijatelji voluharice i kukci u tlu, ali za to su pronašli mehanički način zaštite.

– Postoje spravice koje se ukopaju u zemlju i proizvode posebne zvukove i vibracije što tjera podzemne štetočine. Najbolje rješenje za voluharice su mačke iz susjedstva koje dežuraju danonoćno, tako da i ove godine ubiremo prekrasne zdrave i neoštećene plodove.

Prodaja batata ide im i više nego dobro, no htjeli bi da o blagodatima ovog povrća uče i drugi, i to od najranije dobi.

– S tržištem smo prilično zadovoljni, no cilj nam je da što veće količine plasiramo u vrtiće i škole, kako bi se djeca od malih nogu navikla na konzumiranje zdravih namirnica.

Bamija. Snimila Sonja Barčanec.

Ove godine su po prvi puta posijali i bamiju, za početak za svoje potrebe s obzirom na to da je riječ o najboljem prirodnom lijeku za gastritis i ostale tegobe vezane za probavu.

– Bamija se koristi svježa u prehrani, a sušena za čajeve, te sama biljka toliko dobro podnosi naše podneblje tako da planiramo zasijati veću količinu za prodaju – najavili su Izet i Mira Kovačević.

zatvori