Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO: ZLATNA KUNA Proglašene najbolje tvrtke i najbolja banka u županiji u protekloj godini

Najbolje podravsko-prigorske tvrtke u 2018. godini su križevački Radnik, đurđevački Bauwerk Boen te Dergez iz Podravskih Sesveta. Prigodna priznanja, Zlatne kune, uručena su im na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica.

Najbolja u kategoriji malih trgovačkih društava, tvrtka Dergez čiji su vlasnici Ivanka i Stjepan Dergez, prošle je godine ostvarila prihod od 58 milijuna kuna. Svoje proizvode plasira svakodnevno u pet županija, a zapošljava 177 radnika. Uspjeh tvrtki Dergez već pune 22 godine donose iskusni radnici, dobro planiran razvoj i ulaganje u nove resurse.

Najuspješnijim srednjim trgovačkim društvom proglašena je tvrtka Bauwerk Boen iz Đurđevca koja djeluje od kraja 2016. godine. Prošle je godine nagrađena za najboljeg investitora koji najviše doprinosi izvozu Hrvatske. Prihod u 2018. godini bio je veći od 269 milijuna kuna, a broj radnika od početka je rada udvostručen.

Glavna nagrada za najuspješnije veliko trgovačko društvo ove je godine otišla u ruke Mirka Habijanca, direktora križevačke tvrtke Radnik. Njegova je tvrtka krajem 2018. godine imala zaposlena 378 radnika, a zajedno s povezanim društvima grupe njih oko 550. Visoki rast ukupnih prihoda troškova i dobiti, gradnja objekata u turizmu, poslovna suradnja s velikim investitorima iz turističkog sektora i briga za ljude vodila je do uspješne realizacije poslovanja u 2018. godini.

Mirko Habijanec. Foto: Sonja Barčanec.

Upravo je predsjednik Radnikove uprave Mirko Habijanec zahvalio na svim dodijeljenim nagradama, ali je uz to i upozorio:

– Ono što se danas ne provodi u Hrvatskoj to su plaće koje moraju rasti, moramo imati veću odgovornost prema tome, ali moraju se u proizvodnom dijelu koji je temelj i nositelj gospodarstva poštivati kolektivni ugovori, a država i drugi sustavi ih trebaju kontrolirati. Alati za poslove i natječaje su također ugrađeni u javnoj nabavi, međutim gotovo ih nitko od javnih naručitelja ne koristi. To ne znači da ne poznajemo europski sustav tržišne ekonomije, prava i nelojalne konkurencije. Na tome moramo učiniti još mnogo napretka. U svim drugim stvarima mislim da nam gospodarstvo polako kreće naprijed – rekao je Habijanec i dodao:

– Moramo maknuti ove tekuće, jalne svađe koje je često puta teško slušati, pogotovo u Saboru i na nekim drugim mjestima, a od kojih nema nikakve koristi, samo šteta i zlo. Zato molim sve političare da im se na to skrene pažnja jer takvim ponašanjem rade štetu našem gospodarstvu.

Foto: Sonja Barčanec.

Predsjednik Županijske gospodarske komore i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar u svom je govoru izrazio nadu u još bolju budućnost domaćeg gospodarstva, ali je i upozorio na to da moramo prestati gledati gospodarstvenike kroz sive i tmurne naočale te ih promatrati kao ljude koji se u proces otvaranja tvrtke upuštaju radi vlastite koristi:

– Mislim da su gospodarstvenici ti koji stavljaju vlastitu korist i interes u drugi plan, a da im je njihovo poduzeće i zadovoljstvo njihovih zaposlenika na prvom mjestu – rekao je Pucar i dodao:

– Mislim da nam je svima zajednički motiv jako gospodarstvo koje će podići standard hrvatskog građanina, zaposlenika i obitelji. Prošlo je vrijeme kada se akumulacija kapitala i dobiti gradila na jeftinoj radnoj snazi. Ta vremena su iza nas. Svaki gospodarstvenik je svjestan da svoju budućnost gradi na zadovoljstvu i kvaliteti svojih zaposlenika, a s time mora biti prisutna adekvatna plaća. Neka nam to bude motiv i vodilja da gospodarstvenici budu perjanica i najsvijetlija točka svakog društva, oni koji zapošljavaju, plaćaju poreze, investiraju, izvoze i doprinose da hrvatsko društvo i naša županija svakim danom bude sve uspješnija.

Foto: Sonja Barčanec.

U ime grada domaćina, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo našim gospodarstvom koje je, kako je rekao, omogućilo da stabiliziramo proračun i pokrenemo najveći investicijski ciklus u povijesti grada:

– Lijepo je znati da naše gospodarstvo na području Koprivnice i županije ide naprijed i zato doista čestitke i kapa do poda, ali s druge strane s aspekta Grada i Gradske uprave moram vam zahvaliti jer ne možeš razvijati grad i stabilizirati proračun i pokretati nove investicije ako nemaš gospodarstvo koje raste, zapošljava i investira.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota iznio je i neke konkretne podatke:

– Uvijek se volimo uspoređivati s drugima, posebice s našim susjedima. U našoj županiji djeluje 3196 aktivnih gospodarskih subjekata, od čega su 1905 trgovačka društva, a ostalo obrti. U njima je zaposlena gotovo 21 tisuća ljudi, 61 posto od ukupnog broja zaposlenih. Taj gospodarski subjekt na tržištima realizira ukupne prihode u iznosu od 12,6 milijardi kuna te 573 milijuna kuna neto dobiti, po čemu je naša županija sedma u Hrvatskoj, ali je peta po ukupnom prihodu po zaposlenom, odnosno produktivnosti rada, od 653.960 kuna. A po gubicima po zaposlenom na samom smo začelju liste, odnosno na 21. mjestu od 22 jedinice lokalne i regionalne samouprave – pobrojao je Sobota.

Dodajmo još kako je u kategoriji najboljih banaka nagradu odnijela Podravska banka Koprivnica. Ta je banka u 2018. godini ostvarila rast u strateškim segmentima poslovanja. Gospodarstvenicima s područja naše županije plasirano je gotovo 200 milijuna kuna za raznovrsne projekte i razvoje poslovanja čime se dokazuje konkurentnost ponude i senzibilitet za podržavanje projekata važnih za razvoj i daljnji napredak lokalne sredine.

Spomenimo i da su tri nova člana imenovana u Gospodarsko vijeće HGK – Županijske komore Koprivnica. To su predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić, direktor maloprodaje Robin trgovina Robin Šatvar i predsjednik Uprave Hartmanna Dario Šumiga.

zatvori