Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Josip Ivančić održao naizgled neobičan performans u sklopu Drava Art Biennala

Performans koji propituje političke zakulisne igre vezane uz zdravstvenu čistoću i ispravnost vode danas je poslijepodne izveo Josip Ivančić u koprivničkom gradskom parku. Bio je to ujedno uvod u Drava Art Biennale kojeg organizira Muzej grada Koprivnice.

Performer, likovni umjetnik i glazbenik Josip Ivančić bavi se vodom kao konceptom još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Ideju za naizgled neobičan performans dobio je prilikom posjeta prijateljima u Puli.

– On je nastao u Puli 2011. ili 2012. godine kad su nam mjesec dana skrivali informaciju da je voda zagađena. Saznao sam nakon sedmicu dana jer sam imao prijatelja i prijateljicu koji rade u Zavodu za javno zdravstvo. Mi smo osjetili da s vodom nešto nije u redu. Na kavi smo saznali da je zagađena – rekao nam je Ivančić.

Odlučio je protestirati tome na svoj način.

– Napravio sam sličan performans, ovo je samo verzija toga, ispred Gradske palače i malo smo dignuli dreku. Nakon 15 dana su objavili da je nešto s vodom, ali se to vuklo mjesec dana po različitim dijelovima Istre zato što je vodovod drugačiji, ali i zbog turista jer je bila turistička sezona. Problem je manipulacija s informacijama, ali to nije bilo samo u Puli.

Zaključio je da se sve vrti oko skrivanja informacija koje život znače.

– To je ta igra. Manipulacija i igra sa skrivanjem podataka koji su nam bitni u životu jer o njima ovisimo. Možeš ostati bez hrane, ali bez vode malo teže.

Svoje doživljaje podijelio je i Hrvoje, jedan od posjetitelja performansa.

– Bilo je drugačije od onoga što se obično dešava tu u Koprivnici. Ta izvedba je bila misteriozna, fascinantna, ali malo mi je bilo nelagodno kad sam vidio da se počeo svlačiti, no možda se čovjek osjeća ugodno u svom tijelu – rekao je Hrvoje.

Kako je performans izgledao, možete vidjeti na snimci koju smo snimili, kao i u fotogaleriji.

Podsjetimo, skupna izložba u sklopu Drava Art Biennala otvorit će se ovog petka s početkom u 19 sati u Galeriji Koprivnica.

zatvori