Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO: VESELO U ŠKOLU Grad Koprivnica s partnerima osigurao je više od 40 tisuća bilježnica za koprivničke školarce

Problem prehrane u Područnoj školi Vinica bit će riješen unutar pola godine, najavio je gradonačelnik

Grad Koprivnica spreman je za početak nove školske godine. Poruka je to s jutros održane press konferencije gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića i njegovih suradnika, ali i gradskih partnera zahvaljujući kojima su realizirani neki od programa namijenjenih koprivničkim osnovcima.

Jedan od njih svakako je projekt školskih bilježnica. Naime, koprivničke školarce već godinama prvog dana nastave na njihovim klupama dočeka komplet bilježnica. Tako će i u ponedjeljak 2.450 učenika dobiti oko 43.500 bilježnica. A 220.000 kuna, koliko je koštalo njihovo tiskanje, financirali su partneri Grada, mahom ovdašnji gospodarski subjekti:

– Ponosni smo na ovu suradnju, ali i na činjenicu da imamo takve gospodarske subjekte u gradu; doista su otvoreni i društveno odgovorni i ostvaruju doista fantastične rezultate puno šire od granica grada i županije. Sretni smo što vas imamo s nama i što vas imamo uz nas – poručio je gradonačelnik Jakšić.

Snimila Ivona Rož.

Grad će iz svog proračuna izdvojiti i 700.000 kuna za radne bilježnice, podsjetio je gradonačelnik, istaknuvši:

– Drago mi je da je konačno i u državi prevladalo mišljenje da je osnovno školstvo obvezno i da bi udžbenici trebali biti na teret države i ministarstva. Dočekali smo to spremni, ali i stanje i snaga našeg proračuna te ponos koji osjećamo prema našim osnovnim školama nagnali su nas da napravimo taj dodatni korak i da doista svi dobiju besplatne radne bilježnice. Tako dajemo dodatni vjetar u leđa za neke druge projekte i školske aktivnosti roditeljima, ali vjerujem i našim školama koje su to odavno zaslužile.

Koprivnički osnovci na školske će klupe dobiti i gradski Kulturni vodič. Zajedno su ga izradili koprivnički muzealci i prosvjetari kako bi olakšali najmlađima upoznavanje s rodnim gradom, rekao je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin:

– Kulturni vodič Koprivnice zamislili smo kao edukativnu knjižicu. Voljeli bismo ne samo 2.500 koprivničkih osnovaca već i njihove roditelje upoznati s povijesti našega grada. Često smo svjedoci da prolazimo pored određenih objekata, prostora, znamenitosti, a nismo vrhunski poznavatelji. Ako ne poznajemo svoj grad nećemo znati ni kako dalje. Hvala osnovnim školama i Gradu što su prihvatili ovakav model suradnje jer, vjerujte, u Republici Hrvatskoj ovakvih primjera baš i nema – naglasio je Čimin.

Snimila Ivona Rož.

Koprivnica je oduvijek voljela prednjačiti u obrazovnim programima što je pridonijelo i stvaranju snažnog gospodarstva, primijetio je gradonačelnik Jakšić. Stoga ne čudi da koprivničko gospodarstvo sudjeluje u gradskim programima, poput izrade bilježnica za osnovce, pa su i bilježnice oslikane maskotama poput Podravkina medvjedića Lina ili pak Mravca Podravske banke. A tu su i edukativne poruke, poput onih iz Koprivničkog Komunalca:

– Ove smo godine pripremili dva edukativna dizajna – kazala je predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec. – Prvi se odnosi na naše Bazene Cerine. Želja nam je podsjetiti sve naše školarce na važnost zdravog života, sportskih aktivnosti i kako da kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme. Drugi je dizajn vezan za razvrstavanje otpada. Želimo tako educirati naše školarce na potrebu pravilnog razvrstavanja otpada i brige za naš okoliš. I naravno, u ime svih zaposlenika Komunalca želim svim našim školarcima uspješnu novu školsku godinu.

Inače, u narednih mjesec dana u Koprivnici će zaredati događaji iznimno važni za predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje. Kako je danas najavio gradonačelnik Jakšić, javnosti će biti predstavljen obnovljeni objekt Loptica Dječjeg vrtića Tratinčica u Svilarskoj, bit će objavljen natječaj za izgradnju vrtića u Starigradu, a počet će i radovi na rekonstrukciji Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski.

Za dva do tri tjedna startat će i priprema dokumentacije za izgradnju dvorane uz školu Đuro Ester, a kao šećer na kraju, najavio je gradonačelnik Koprivnice, startat će i priprema projekta izgradnje Osnovne škole Podolice.

Snimila Ivona Rož.
‘Školu na Vinici riješit ćemo unutar pola godine’

– Problem s kojim su suočeni učenici Područne škole Vinica prisutan je 30, 40 godina. Nije tamo došao gradonačelnik sa suradnicima i odnio najljepšu školu i najljepšu kuhinju – rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić osvrnuvši se na rasprave koje su se posljednjih tjedana javile u koprivničkom javnom prostoru:

– Gradska uprava je zajedno s matičnom školom Đuro Ester pokrenula sve potrebne procedure potrebne za rješavanje problema nedostatka toplog obroka u Područnoj školi Vinica. To smo već riješili u Starigradu i Bakovčicama pa ćemo u ovom mandatu riješiti i školu Vinica. Bio bih puno sretniji da je to bila ova jesen, a ne drugo proljeće. No, vjerovali neki ili ne, moramo raditi po zakonu i poštivati zakonske procedure. Pojavili su se još neki problemi koji iziskuju nova ulaganja koja nismo planirali na početku projekta. Nema potrebe za paniku. Ono što nas je čekalo 30, 40 godina, riješit ćemo u narednih pola godine.

Doznajemo da je u Područnoj školi Vinica potrebno provesti rekonstrukciju krovišta, što je dodatna investicija od oko 220.000 kuna.

zatvori