Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Unikatni mačori nova su koprivnička inicijativa koja za cilj ima zbrinjavanje neudomljivih i teško bolesnih maca

Koprivničanka Nina Kolar uz pomoć Kristine Kemić od lipnja ove godine vodi Facebook stranicu Unikatni mačori, odnosno akciju spašavanja napuštenih mačaka u svrhu udomljavanja istih.

Kako to obično bude, ne ide sve uvijek po planu. Cure su s vremenom počele zbrinjavati problematične i bolesne životinje koje u takvom lošem stanju nisu mogle biti vraćene na ulicu budući da su mačja leukemija i mačja sida opasne za druge mačke.

Snimila Ivona Rož.

Uz pravilnu njegu odnosno uz redovito uzimanje vitamina i raznih dodataka prehrani, takve životinje mogu dugo živjeti, a jedini načini prevencije širenja tih bolesti su kastracija i cijepljenje. Unatoč tome, cijepljenje životinja nije zakonski obavezno, a većina građana i dalje ne kastrira svoje mačke.

Upravo zbog toga Unikatni mačori i dalje vode beskrajne bitke.

– Još se uvijek borim s posljedicama panleukopenije jer virus jako dugo perzistira u prostoru. I dalje redovito dobivam pozive da preuzmem mačiće i samo se bojim da mi ih opet netko ne ubaci u dvorište jer su im šanse da prežive nikakve. Ovo ljeto ni jedan mačić nije preživio. I s ovima ima previše posla, a nemam ničiju službenu pomoć. S obzirom na veliki broj životinja, od kojih je većina s posebnim potrebama, pomoć je uvijek potrebna.

Snimila Ivona Rož.

Podršku iz Zagreba dobivaju od Martine Kazinoti koja objavljuje novosti na stranici, a sve prikupljene donacije dovozi Dunja Ćuk. Kad situacija previše zagusti, u pomoć uskaču Ines Trančar, Luka Balala i Siniša Ilić.

I umjetnica Sara Sudar odlučila im je pomoći na svoj način i to prodajom slika ljubimaca, a sav novac ide za Unikatne mačore. Princip je jednostavan – pošaljete joj fotografiju svog ljubimca (ili više njih), ona prema tome napravi sliku i pošalje vam je poštom ili po dogovoru.

Uz veliki broj mačaka o kojima se brine, kod Nine već dvije godine živi i ozlijeđena vrana.

Snimila Ivona Rož.

Cure će uskoro organizirati i aukciju kako bi prikupile novac za drva i cerade kojima bi se prekrio vanjski kavez prije početka zime, ali i za potrebna cjepiva i hranu.

Cijelu situaciju komplicira to što puno novaca odlazi na specifičnu hranu koje mačke moraju jesti zbog svojih bolesti, a koja je skupa. Tako će na aukciji, o čijem ćemo vas datumu još obavijestiti, prodavati unikatne ukrase, nakit, knjige i ukrasna drvca.

Ukoliko na bilo koji način želite pomoći Nini i ostatku ekipe, obratite im se preko Facebook stranice Unikatni mačori.

zatvori