Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Polaznici terapijskog jahanja na natjecanju u Peterancu pokazali što su naučili u proteklih godinu dana

Udruga Osmijeh u subotu, 14. rujna, bila je domaćin manifestacije “Barbara – prikaz dostignuća” koja se provodi s ciljem ulaganja u kvalitetan rad, praćenje razvoja i unaprjeđenje dresurnog jahanja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj.

Natjecanje organizira Hrvatski konjički savez osoba s invaliditetom (HKSOI), a pokrovitelj je Hrvatski paraolimpijski odbor. Na početku okupljene su s radom Udruge i manifestacijom upoznale predsjednica Udruge Osmijeh Valentina Kavur i tajnica Petra Čolig Šarić dok je samo natjecanje otvorio predsjednik HKSOI-a Zlatko Kavur.

Četrnaest natjecatelja na prostoru Ergele Galop u Peterancu prikazalo je svoje usvojene jahače vještine, a bili su podijeljeni u dvije skupine natjecatelja. Prva skupina su jahači početnici ili jahači s težim oštećenjima te radnje izvode isključivo uz vodiča i u hodu, dok druga skupina, naprednijih i iskusnijih, izvode radnje u kasu kao samostalni jahači uz vodstvo trenera.

U udruzi Osmijeh provodi se program aktivnosti na konju “Jahanjem do osmijeha djece” za 28 korisnika, u partnerstvu s Udrugom Latice i Udrugom volontera Podravke – Puls. Udruga Latice je pomogla u sufinanciranju provedbe programa za svoje članove putem projekta odobrenog od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, dok je Udruga Puls sudjelovala u nabavi specijalizirane opreme te su pripremili poklon pakete za natjecatelje i volontere.

Program „Jahanjem do osmijeha djece“ sufinanciran je od strane Središnjeg državnog ureda za šport, Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Općine Peteranec, GKP Komunalac i KC voda.

Svim sudionicima natjecanja na kraju su podijeljene nagrade i priznanja koja su im uručili predsjednik HKSOI-a Zlatko Kavur, u ime Udruge volontera Podravke – PULS Zrinka Roksandić, u ime Grada Koprivnice zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Ana Mlinarić, u ime GKP Komunalac članica Uprave Dubravka Horvat i specijalist za marketing i odnose s javnošću Petra Bijač. Po završetku natjecanja, svi koji su željeli mogli su se okušati u jahanju.

– Moramo spomenuti da sve ovo ne bi bilo izvedivo bez naše dvije kobile – Camille i Dorine koje s velikim strpljenjem i ljubavlju za svoju djecu odrađuju svaku terapiju. Ovom smo prilikom na neki način obilježili i skorašnju godinu dana od velike humanitarne akcije Veliko srce za veliki osmijeh koja je na noge podigla cijelu našu lokalnu zajednicu i zahvaljujući kojoj je naša Dorina stigla u Osmijeh, a djeca s liste čekanja konačno su dobila svoj termin za terapiju – napisali su iz Udruge Osmijeh.

Dodajmo da su prilikom provođenja terapija neizostavni volonteri kao postrani pomagači. Oni, naime, pomažu u pripremi konja, pri pojahivanju/sjahivanju korisnika, mogu biti vodiči konja, a pomažu i oko svih drugih situacija koje se vežu na provedbu programa. Za nesebičnu pomoć i podršku u radu udruge zahvalnicu i poklon paket Podravkinih proizvoda primili su tako i volonteri koji su neizostavni u kreiranju osmijeha jahača.

– Na kraju koristimo priliku da se zahvalimo svim našim prijateljima Udruge, pravnim i fizičkim osobama, koje su na bilo koji način podržale naš rad, kao i medijima koji redovito objavljuju sve novosti vezane uz Osmijeh te smo neizmjerno ponosni što smo svi zajedno omogućili kreiranje najljepših i najiskrenijih osmijeha, a to su osmijesi naših jahača – garantiramo! – zaključili su iz Udruge Osmijeh.

zatvori