Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Predstavnici Vlade i gospodarstvenici okupili su se u Podravki kako bi zajedno utvrdili najbolji put za porezne reforme

Godinu dana nakon prve, u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji održana je još jedna konferencija o poreznoj reformi

Konferencija ‘Hrvatska kakvu trebamo: Porezna reforma iz perspektive gospodarstva – godinu dana poslije’ održana je danas u sjedištu Podravke u Koprivnici, u organizaciji Podravke i Večernjeg lista.

Organizirana je godinu dana nakon prve takve konferencije o poreznoj reformi kojoj je također domaćin bila Podravka i, kako je istaknuo predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, vide se pozitivne promjene. Napomenuo je dvije ključne stvari koje su lani inicirane, a Ministarstvo financija i Vlada su ih prihvatili – odnose se na porez na prehranu radnika i porez na smještaj:

– Samo po toj osnovi, Podravka će imati 8,3 milijuna kuna više koje neće uplaćivati u državni proračun već će prenijeti to na zaposlenike. Mislim da je to pravi put kojim smo uspostavili dijalog, ne samo Podravka nego cijela poslovna zajednica danas na ovoj konferenciji, da vidimo koji su to sljedeći trendovi, modeli i načini da se gospodarstvo rastereti, da se poveća konkurentnost i da se ta povećana konkurentnost manifestira kroz poboljšanje standarda naših zaposlenika i općenito ljudi u Hrvatskoj – poručio je predsjednik Uprave Pucar.

Snimio Marko Posavec

Prije nekoliko dana na snagu je stupio izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić, i vidi se da je ta mjera već prepoznata i okrenuta prema prijenosu na zaposlenike, da upravo oni osjete povećanje primanja, dohodaka i u konačnici standarda:

– Mi smo sada u fazi daljnjih korekcija u poreznom sustavu usmjerenih prema poreznom i administrativnom rasterećenju. Dijalog s poduzetnicima, sa zainteresiranom javnošću u širem kontekstu – da ne bi možda sindikati ili netko mislio da su isključeni – je više nego dobrodošao. Ovakvi skupovi, na kojima se okuplja kombinacija poduzetnika iz različitih segmenata gospodarstva, različitih veličina, od velikih i srednjih do malih i mikro poduzetnika, sigurno su dobri jer se kroz interakciju, dijalog, pitanja, komentare i raspravu uvijek otvaraju neke dodatne teme – kazao je ministar Marić.

Snimio Marko Posavec

– Mislimo da je jedini način kako se možemo boriti s negativnim migracijskim trendovima povećanje plaća u Hrvatskoj – istaknuo je u svom izlaganju član Uprave Podravke za financije Davor Doko. Dodao je i da se mjesečna plaća u Grupi Podravka za radnike u Hrvatskoj povećala za 773 kune, odnosno za 12,3 posto.

Na konferenciji su sudjelovali i ministar gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi, Marko Remenar iz Adrisa, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, dožupan Darko Sobota, ovdašnji gospodarstvenici i drugi.

zatvori