Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Novoobnovljeni koprivnički vrtić ‘Loptica’ otvorio svoja vrata u punom sjaju

Objekt Loptica koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica prošao je kroz dva i pol mjeseca cjelovite rekonstrukcije zgrade te danas otvorio svoja vrata najmlađima spremnima za igru i učenje.

Ravnateljica vrtića “Tratinčica” Ida Šipek za početak se prisjetila svojih vrtićkih dana.

– Počet ću s tim koliko meni ovo znači. Izuzetno sam emotivna otkad smo imali prvi sastanak za renovaciju Loptice. Loptica je moj vrtić, ja sam tu provela svoje predškolsko doba. Sjećam se anegdote kad smo se probudili poslije poslijepodnevnog odmora i teta je dignula rolete i rekla “Pogledajte tko nam je stigao u dvorište”, a u dvorištu je bila ogromna metalna lokomotiva koja je još dan-danas penjalica. To je jedno moje živo i emotivno sjećanje na vrtić Lopticu.

Snimila Ivona Rož.

Ravnateljica se osvrnula i na proces kroz koji je vrtić prošao kako bi danas mogao osigurati najbolja sjećanja vrtićarcima.

– Iza Loptice je 40 godina, s godinama dođu i neke muke. Vlažan prostor, stara stolarija zbog koje smo imali propust zraka. Bile su poteškoće s kanalizacijom, s ventilacijom – rekla je Šipek.

Vrtić je energetski obnovljen s novom PVC stolarijom, ugrađenim novim podovima i ventilacijskim sustavom. Sanirani su i instalacija vodovoda, sanitarnih čvorova i zidovi oštećeni zbog vlage, među ostalima, a sve to u suradnji s Gradom Koprivnicom i Regionalnom energetskom agencijom Sjever.

– Ovo je veliki projekt od 2,7 milijuna kuna, od čega su 54% europska sredstva, ali nije poanta samo u privlačenju novaca i renoviranju prostora. Ovaj projekt je jako specifičan zato jer je naša energetska agencija tražila određena inovativna rješenja kakva do sad nismo imali prilike vidjeti u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Snimila Ivona Rož.

Projekt obnove prvi put se počeo pisati već 2015. godine, a sveukupno im je trebalo oko 75 dana za cijelu rekonstrukciju, tvrdi Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever.

Sljedeći projekt je izgradnja vrtića u Starigradu, koji je potreban s obzirom na sve veći broj djece na području grada Koprivnice, objasnila je ravnateljica. – Ove godine smo upisali 191 dijete, a prošle godine 172. Imamo više djece u vrtićima.

Grad Koprivnica jedan je od rijetkih gradova koji je proveo sveobuhvatnu obnovu zgrade vrtića nakon koje su zaposlenici i predškolci dobili energetski i funkcionalno obnovljeni vrtić.

Kako izgleda novoobnovljeni vrtić, pogledajte u galeriji.

zatvori