Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Muzej Grada Koprivnice jugu Hrvatske predstavio djela hlebinske škole

Muzej Grada Koprivnice predstavio je jugu Hrvatske bogatstvo naivne umjetnosti i njen značaj u podravskoj i hrvatskoj baštini.

Naime, u četvrtak je u Pomorskom muzeju u Orebiću otvorena muzejska izložba naivne umjetnosti, kojom su koprivnički muzealci pokazali najbolje što imaju u svom fundusu – djela hlebinske škole i zbirku naivne umjetnosti.

Izložbu je otvorio zamjenik podravsko-prigorskog župana Ratimir Ljubić, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Mišel Jakšić, načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić, ravnateljica Pomorskog muzeja u Orebiću Vesna Suhor te ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

– Riječ je o najznačajnijim djelima naivne umjetnosti. To su oni počeci od četrdesetih i pedesetih godina, od Mraza i Viriusa, te tada mladog Ivana Generalića pa sve do ovih predstavnika treće generacije. Izdvojili smo samo 33 djela – 29 slika i četiri skulpture – rekao nam je ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Čimin.

Ravnatelj Čimin dodao je da je broj izložaka uvjetovan raspoloživim izložbenim prostorom, pa su koprivnički muzealci morali značaj naivne umjetnosti pokazati s relativno malim brojem izložaka. No, to nikako ne umanjuje njenu vrijednost.

– Prostor ne dopušta da hlebinsku školu predstavimo u nešto većem obujmu, ali i ovakvim pregledom smo dobili jednu izložbicu koja predstavlja kulturnu baštinu koju čuvamo i s druge strane educira posjetitelje o tome što je najznačajnije u slikarstvu Hrvatske u XX. stoljeću.

Ovom gostujućom izložbom koprivnički Muzej pomaže prijateljskoj ustanovi u programskoj djelatnosti, kaže Čimin. Naime, Pomorski muzej u Orebiću tek je prošle godine registriran kao samostalna ustanova i do sad nije imao prilike ugostiti velike izložbe. S druge pak strane rujan je zahvalan termin jer u Orebiću još uvijek ima turista, pa je za očekivati da će koprivničku izložbu vidjeti puno ljudi.

Ista će izložba od 24. listopada gostovati i u Sloveniji u Trebnju.

Dodajmo da je ravnateljica Pomorskog muzeja u Orebiću Vesna Suhor slikarica. Njeni radovi bili su predstavljeni 2012. godine u Đurđevcu, a potom i u Koprivnici, u Pastoralnom centru blaženog Alojzija Stepinca na Lenišću. Izložbe u Podravini pripremao joj je koprivnički povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar.

zatvori