Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Koprivnica dobiva novo reciklažno dvorište vrijedno više od 5 milijuna kuna

Koprivnica dobiva novo reciklažno dvorište. Projekt vrijedan 5.231.962,86 kuna predstavljen je početnom konferencijom održanom u koprivničkoj gradskoj upravi.

Novo reciklažno dvorište bit će izgrađeno u Herešinu, u blizini kompostane. Bit će veće od dosadašnjeg koje već 15 godina djeluje u poslovnoj zoni Dravska i zadovoljit će potrebe više od 30 tisuća građana i gotovo 11 tisuća kućanstava na području grada i svih prigradskih naselja.

Omogućit će kvalitetnije i učinkovitije gospodarenje otpadom, poglavito kad govorimo o odvojenom prikupljanju, iskorištavanju sekundarnih sirovina i smanjenju otpada koje završava na odlagalištu. U odnosu na dosadašnje, bit će opremljeno suvremenijom opremom.

Dubravka Horvat. Foto: Marko Horvat.

– U novom reciklažnom dvorištu imat ćemo uređen adekvatan prostor za zaposlenike, te nadstrešnicu za smještaj preše balirke većih kapaciteta nego sada. Imat ćemo i kolnu vagu koju trenutno nemamo i to za vozila mase 40 tona. Novo reciklažno dvorište bit će opremljeno posebnim spremnicima i kontejnerima za sve vrste otpada koje se odlaže. Ima i spremnik s tenkvanom, to je spremnik bez odvoda u koji se privremeno odlaže tekući otpad. Naravno, površinski sloj neće biti vodopropusan kako bismo zaštitili okoliš. Imat ćemo posebne kanale s pročišćivačima kako otpadne vode ne bi slučajno zagadile tlo – najavila je članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

Koprivnica po razvrstavanju otpada već spada u top pet hrvatskih gradova, a novo reciklažno dvorište – koje kao i dosadašnje osigurava pravilno zbrinjavanje otpada, samo će pridonijeti postizanju postavljenih ciljeva, istakla je predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Nataša Tetec. Foto: Marko Horvat.

– Izgradnjom novog reciklažnog dvorišta povećava se kapacitet za prikupljanje korisnog otpada i sigurno će pridonijeti ostvarenju ciljeva Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2018. do 2022. godine. Prema tom planu cilj nam je da 2022. godine odvajamo 60% mase komunalnog otpada, znači prikupljenog proizvedenog otpada. Koprivnica je prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike za 2018. godinu na visokom 4. mjestu sa stopom od 42,63% odvajanja. S ponosom mogu reći da je na današnji dan – prema našim izračunima, Koprivnica na stopi od 51% razdvajanja. To je veliki uspjeh koji smo zajedno s našim građanima postigli u samo godinu dana.

Vlasnik međimurske tvrtke Tehnix Franjo Horvat, čije će oprema biti ugrađena u Reciklažno dvorište u Herešinu, upozorio je da će Koprivnica imati najsuvremenije reciklažno dvorište u Hrvatskoj.

– Doista mi je drago da imamo odgovornost u Koprivnici napraviti najbolje reciklažno dvorište u Hrvatskoj. Doista. To će biti sustav reciklaže koji će i glomazni i komunalni otpad pripremati za tržište, bez odlaganja. Mi smo dobri susjedi i zajedno možemo postići sustav od čak 90% reciklaže. Zajedno ovdje možemo napraviti sustav koji je u skladu s EU direktivama gospodarenja otpada, koji će biti ponos, a ne sramota građana cijele Hrvatske!

Foto: Marko Horvat.

Posebno zadovoljan je gradonačelnik Mišel Jakšić jer je projekt reciklažnog dvorišta dobio europsku financijsku potporu od 85% što iznosi više od 4 milijuna kuna i pridonio svrstavanju Koprivnice u najuspješnije hrvatske gradove po povlačenju EU novca.

– Prošla je godina za Grad Koprivnicu bila rekordna po povlačenju EU novca. Svrstali smo se u TOP 10 hrvatskih gradova po udjelu EU novca. Sigurno je da svaki taj projekt koji će nam doći pokazuje koliko imamo sposoban i koncentriran i operativan tim za provođenje EU projekata. Na čelu tog tima, istaknuo je gradonačelnik Jakšić, je njegova prva zamjenica Ksenija Ostriž koja uspješno vodi gradski EU odjel.

Recimo i da bi novo reciklažno dvorište trebalo biti na raspolaganju građanima od 8. siječnja iduće godine, a staro, ovo u Dravskoj, će koristiti za predsortiranje plastičnog otpada.

zatvori