Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO: DRAVA ART BIENNALE Otvorena skupna izložba koja problematizira tematiku vode

Sinoć je otvorena izložba projekta Muzeja grada Koprivnice “Drava Art Biennale” u prostorijama koprivničke Galerije. 15 autora izlažu svoje radove u različitim umjetničkim formama.

Ovi su autori odabrani putem Javnog poziva koji je trajao od ožujka do svibnja ove godine. U žiriju su ponovno bile kustosice koprivničkog muzeja Helena Kušenić i Maša Zamljačanec, a međumuzejska suradnja se nastavlja partnerstvom s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku – u žiriranju kustosice Valentine Radoš, ali i gostovanju izložbe u prostorima osječkog muzeja u 2020. godini.

Podsjetimo, Drava Art Biennale projekt je Muzeja grada Koprivnice koji se bavi širokim spektrom tema od zaštite okoliša, ekosustava do vode kao političke kategorije nastojeći poticati suradnju umjetnika, kustosa, aktivista, znanstvenika i drugih stručnjaka te lokalne zajednice.

– Kao i dosad, skupna izložba Drava Art Biennala bavi se tematikom vode u vrlo širokom smislu. Prošle smo se godine bavili utjecajem vode na urbanizam grada. Ove godine se još više fokusiramo i suzujemo područje interesa na problem vode i industrije. Odnosno, na koji je način voda povezana s industrijskom proizvodnjom, znamo da je ona važan pokretački element svake industrijske proizvodnje. Ona je svakako važna za gospodarski prosperitet i razvoj svakog grada koji je smješten uz obale rijeka ili mora, ali s druge strane ona donosi i brojna zagađenja i kontaminacije – pojasnila je Helena Kušenić.

Autori su na izložbi ovu tematiku predstavili svaki na svoj način, bilo slikom i crtežom, fotografijama, videom, instalacijom, skulpturom ili performansom. Dok je pred samo otvaranje izložbe Drava Art Biennala prije dva dana izveden performans koji kritizira i propitkuje političke zakulisne igre i manipulacije oko zdravstvene čistoće vode, u sklopu ovog projekta izveden je i jedan drugi performans koji ovu tematiku prikazuje u jednom pozitivnijem svijetlu:

– Na ovoj izložbi sudjelujem s video dokumentacijom performansa koji je održan ovog ljeta na rijeci Dravi. Tematika kojom se bavim u ovom radu nije negativna, već pozitivna. Ona prikazuje kako možemo utjecati na vodu, da je na neki način izlječimo. Zapravo se dotiče nekih pjesama u obliku mantra koje su se nekad davno koristile, u vrijeme kada su ljudi vjerovali kako ponavljanjem naizgled neodređenih riječi i rečenica mogu doprinijeti nekoj promjeni, bilo to u spiritualnom ili  nadrealnom svijetu. Odlučila sam se poigrati s tom idejom, to nekoliko pjesama koje sam ja napisala i s kojima sam zajedno sa svoje dvije kolegice izvela performans na rijeci Dravi – rekla nam je autorica performansa “The Healing Water Book”, Elena Štrok.

Osim već spomenutih, na izložbi se nalaze djela koja potpisuju sljedeći autori:Andro Banovac, Gildo Bavčević, Sunčana Brkulj, Marijan Crtalić, Mario Čaušić, Iva Džaja, Marina Đira, Josip Ivančić, Bojan Koštić, Bojan Krištofić, Ivana Kutuzović, Matej Nišević, Mario Romoda i Ivan Tudek.

Dodajmo da projekt podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica i Hartmann d.o.o.

A kako je izgledalo na otvorenju, možete pogledati u fotogaleriji.

zatvori