Petak, 29. ožujka 2024.

EUROPSKA AMAZONA Županija festivalom promovira biciklističku rutu uz rijeku Dravu

Koprivničko-križevačka županija organizira Biciklistički festival koji će biti održan 21. ovog mjeseca, u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Europskog tjedna kretanja.

Podravsko-prigorski biciklistički festival dio je velikog Međunarodnog biciklističkog festivala Europska Amazona. Rekao je to Dravi.info viši savjetnik – specijalist za EU fondove u Koprivničko-križevačkoj županiji Vladimir Šadek pojasnivši:

– U sklopu projekta Amazon of Europe Bike Trail koji naša županija provodi dulje od godinu dana, slijedi nam organiziranje međunarodnog biciklističkog festivala Europska Amazona. On se, u razdoblju od kolovoza do listopada, organizira i kod 11 partnerskih organizacija u pet zemalja.

Vladimir Šadek. Snimio Marko Posavec.

Ovaj festival bit će prigoda da se javnosti predstavi nova biciklistička staza uz rijeku Dravu, kaže Šadek:

– Bit projekta je promocija rijeke Drave. Takva staza već postoji na području Slovenije i Austrije, a cilj ju je produžiti sve do Srbije, do Dunava. Biciklistička staza se uređuje na području UNESCO-vog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav. Naša županija je dio toga pa smo samim tim u projektu. Njegova je vrijednost veća od tri milijuna eura, a našoj županiji je na raspolaganju oko 170.000 eura.

Za taj će novac biti dodatno označena staza čija će trasa biti definirana do kraja ovog mjeseca, između Legrada i Pitomače. Bit će podijeljena na tri takozvane dnevne staze, Prelog – Koprivnica, Koprivnica – Đurđevac i Đurđevac – Pitomača. Prolazi postojećim uglavnom lokalnim putevima gotovo tik uz Dravu i ovdašnja jezera. U planu je i uređenje dva odmorišta, uz jezera Šoderica i Čingi-Lingi. Staza ide s obje strane Drave, hrvatske i mađarske.

Za prvo službeno predstavljanje nove biciklističke staze bit će organizirana biciklijada koja će startati s koprivničkog Zrinskog trga, a cilj će joj biti u Gabajevoj Gredi.

Županija je za lokalne partnere izabrala koprivničke biciklističke klubove – Old timer klub Biciklin i Biciklistički klub Rotor, a na biciklijadu i festival su pozvani i svi ostali građani.

Dodatne informacije o projektu možete pronaći na internetskim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

zatvori