Utorak, 23. travnja 2024.

Završen projekt ‘Želim znati kako imati’, Marija Mraz: Važno je da djeca, budući nositelji društva, znaju upravljati novcem

Završnom konferencijom održanom u koprivničkom COOR-u Podravsko sunce označen je kraj projekta ‘Želim znati kako imati’. Osmislili su ga i organizirali u Udruzi osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice, a proveli su ga u suradnji s Osnovnom školom i Općinom Koprivnički Ivanec.

Realizacija projekta koštala je 110.000 kuna koje je dodijelilo Ministarstvo znanosti, a financijski je pomogla i Općina Koprivnički Ivanec te sami članovi Udruge Bolje sutra čija je predsjednica Marija Mraz zadovoljna rezultatima projekta jer su djeca i osobe s invaliditetom stekli osnovna znanja o upravljanju novcem:

– Sam projekt je iz područja medijske i financijske pismenosti. Fokus smo stavili na stjecanje znanja za upravljanje novcem i stjecanje znanja iz medijske pismenosti. Sve je naravno bilo prilagođeno uzrastu djece u dobi od 7 do 15 godina i naših članova. Naime, malo je njih koji rade i imaju svoj osobni novac. Vidjeli smo da ne znaju upravljati svojim novcem. A današnja djeca jednog će dana biti nositelji ovoga društva i jako nam je važno da ih naučimo ispravno upravljati novcem. Osobito onim kojega će jednog dana dodjeljivati i za potrebe osoba s invaliditetom.

Nakon što su naučili upravljati novcem, učenici ivanečke osnovne škole već su isplanirali i kako će novac uložiti. Žele na prostoru uz matičnu školu u Kunovcu urediti takozvano otvoreno dvorište, kaže Marija Mraz:

– Imaju oni ideje kako doći do novca, no to ćemo reći kad za to dođe vrijeme. Žele kupiti sprave koje mogu koristiti osobe smanjene pokretljivosti, kako bi se u dvorištu škole mogli družiti pripadnici svih generacija i njihovi gosti. Oni su poželjeli da to budu članovi Udruge Bolje sutra iz Koprivnice, a tko zna tko će u budućnosti još sve doći. Već su predložili i nove aktivnosti s kojima će startati od jeseni. Isplanirali su kako će namaknuti novac koji će iskoristiti za dobrobit svoje škole.

Novi projekt poučavanja mladih poduzetništvu već su prijavili na novi natječaj Ministarstva znanosti i u Udruzi Bolje sutra vjeruju da će do studenoga dobiti dobre vijesti o novoj financijskoj potpori. Učenjem o poduzetništvu mladi će jednog dana postati bolji upravljači ovog društva, poručila je Marija Mraz.

zatvori