Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Na Viničkom putu isprobana je nova, brža i jeftinija tehnologija uređenja prometnica

Tri stotine metara prometnice u neizgrađenom dijelu Ulice Vinički put u Koprivnici postalo je testno polje za primjenu u ovom gradu nove tehnologije uređenja prometnica.

Riječ je o tehnologiji koja se već 50 godina primjenjuje u Njemačkoj, rekao je Radio Dravi Tomislav Golubić, pročelnik za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo:

– Tehnologija se primjenjuje tako da se postojeći šljunčani kolnik natopi bitumenskom emulzijom. Na to se stavi granulat koji se potom zavalja. Izvođač daje garanciju da će takav kolnik izdržati i naše hladne uvjete, zimske službe, ralice, soli i teški promet – objasnio je Golubić.

Tako su spojili ugodno s korisnim. Odgovorili su na zahtjeve građana koji su se žalili na veliku prašinu jer su tom dionicom mnogi vozači kratili put prema samoj Vinici. S druge strane, relativno će bezbolno testirati je li ta tehnologija primjenjiva i dovoljno kvalitetna za potrebe grada Koprivnice:

– U narednom periodu pratit ćemo kako se to ponaša, kako će prezimiti. Ako do proljeća ustanovimo da je to za naše podneblje dobro, nastavit ćemo s takvom tehnologijom i primijenit ćemo ju kod uređenja i ostalih puteva na području grada.

Kvadratni metar uređenja prometnica po toj tehnologiji košta 40, a klasičnim asfaltiranjem 80 i više kuna. No osim ove, moguće su i druge uštede, kaže pročelnik Golubić:

– Osim financijskih ušteda takvom tehnologijom se štedi i na vremenu te angažiranju radne snage. Naime, mi smo jučer 300 metara te prometnice uspjeli urediti za svega tri sata. Pri tome je bilo potrebno angažirati tri radnika, kamion i valjak. A u današnje vrijeme, kad je evidentan nedostatak građevinskih radnika i građevinske operative, takva nam tehnologija omogućuje da s manjim brojem ljudi, po jeftinijoj cijeni i vremenski mnogo brže riješimo neke problematične kolnike u našem gradu.

Premda završni obračun još nije gotov, procijenjeno je da uređenje 300 metara Viničkog puta uz primjenu ove tehnologije košta oko 75 tisuća kuna.

zatvori