Petak, 19. travnja 2024.

U našoj županiji izgradit će se pet sportskih dvorana, svaka će u prosjeku koštati 13,5 milijuna kuna

Koprivničko-križevačka županija sufinancirat će izgradnju školskih sportskih dvorana u pet podravsko-prigorskih općina – u Kloštru Podravskom, Svetom Ivanu Žabnu, Svetom Petru Orehovcu, Rasinji i Kalinovcu.

Koncept ulaganja u lokalno školstvo osmišljen je u županijskoj upravi i usklađen s Ministarstvom obrazovanja, pojasnio je župan Darko Koren te istaknuo da su ministrica Blaženka Divjak i njeni suradnici dali punu potporu ovom projektu.

– Kreirali smo program s kriterijima koji jasno, precizno i nedvosmisleno kao kompjutor izbacuje rješenje. Sve smo to uskladili s Ministarstvom obrazovanja, još prije mjesec dana kad smo bili kod ministrice Blaženke Divjak i njenog pomoćnika za financije, gospodina Mamića. Apsolutno imamo njihovu potporu, štoviše i obećanje da će Ministarstvo pomoći u opremanju tih objekata. I ono što je nama najvažnije, ti će školski objekti ući u mrežu školske infrastrukture kad govorimo o održavanju i funkcioniranju tih školskih objekata zauvijek – rekao je župan Koren.

Izvor: kckzz.hr

Po tim kriterijima, riječ je o dvodijelnim školskim sportskim dvoranama površine 1440 kvadrata, što je, prema državnom pedagoškom standardu, optimalno za zadovoljenje potreba škola.

– Drugi je kriterij cijena gradnje. Ona je izračunata apsolutno realno: 1200 eura s PDV-om po kvadratu. Naš program predviđa sufinanciranje polovice novca za te projekte. Pola novca dakle daje Županija, pola općina. A ako u nekoj sredini žele više od tog predviđenog standarda, to će morati financirati sami.

Naravno, Županija trenutno nema potreban novac pa će ga osigurati zaduženjem, rekao je župan Koren:

– Mi smo napravili model financiranja izgradnje. To znači da će se Županija kreditno zadužiti za najmanje 30 milijuna kuna koliko je potrebno da financiramo svoj dio obveze. Mi ćemo iduće godine dići kredit od 30 milijuna kuna i sufinancirati tih pet dvorana. To je sada naša svojevrsna službena ponuda. Ako neka od općina zaključi da joj taj koncept nije prihvatljiv, može odustati.

Školske sportske dvorane postale su u ruralnim sredinama središta društvenog života, stoga u županijskoj upravi ovaj projekt smatraju iznimno važnim. To je više nego očito u sredinama u kojima su takve dvorane već izgrađene, poput Molvi, Novigrada, Ferdinandovca, Sokolovca, Koprivničkih Bregi i Legrada. Uz ovih pet, kaže župan Koren, ostalo je još nekoliko manjih dvorana čime bi se završio proces opremanja podravsko-prigorskih škola sportskim dvoranama. To je ujedno i doprinos demografskoj politici održavanja života u ruralnim sredinama.

– Imamo u planu riješiti i pitanje škole i dvorane u Koprivničkom Ivancu, a ima i manjih sredina poput Hlebina u kojima moramo također rješavati slične probleme.

Izvor: kckzz.hr

Do kraja ove godine u planu je završiti s pripremom potrebne dokumentacije, dok bi gradnja trebala završiti iduće. Svaka dvorana u prosjeku će koštati 13,5 milijuna kuna čemu treba dodati još milijun za opremanje, zaključio je župan Koren.

Također je najavio da će na sljedeći natječaj za energetsku obnovu školskih zgrada, čije je otvaranje najavljeno za ovu jesen, prijaviti nekoliko škola.

– Imamo pripremljeno pet projekata. To je priča o jedinom mogućem korištenju izvora sredstava van našeg proračuna – za energetske obnove naših školskih zgrada. Tu smo isto realni. Nismo prijavili 35 projekata jer je to nemoguće, a imate i vlastitu komponentu sufinanciranja, imate kontrole, prijetnju vraćanja sredstava… Mislim da smo mi tu jako, jako realni. Znate da smo dosad riješili dvije škole – u Drnju i Virju. Za dio od milijardu kuna teškog projekta kandidirat ćemo energetsku obnovu škola u Novigradu, Ferdinandovcu, Velikom Pogancu u Općini Rasinja i Svetom Ivanu Žabnu te zgradu PORA-e u centru Koprivnice.

zatvori