Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Šinterice dobra srca upozoravaju na mačju kugu, cijepite svoje mace!

Panleukopenija se prenosi direktnim i indirektnim kontaktom, što znači da se bolesna i zdrava mačka ne moraju ni vidjeti. Zdravu je mačku moguće zaraziti preko opranih ruku, opranih zdjelica, odjeće ili auta, a virus je moguće prenijeti i na cipelama u stan.

Mačja kuga, ili mačji parvovirusni enteritis, zarazna je bolest mačaka s visokom stopom smrtnosti od oko 90%, a mačke mogu oboljeti u bilo kojoj životnoj dobi. Uzrokuje ju parvovirus mačaka, izrazito stabilan virus koji u životnom prostoru može preživjeti i do 6 mjeseci.

U Koprivnici trenutno postoji velik broj zaraženih mačaka, a s obzirom na to da se bolest vrlo brzo i lako širi, najbolja prevencija je cijepljenje mačaka, javljaju iz udruge Šinterice dobra srca.

Nakon što virus uđe u tijelo mačke, počinje vrijeme inkubacije, odnosno period do pojave simptoma, što u prosjeku traje od 3 do 10 dana, no može trajati i nekoliko tjedana.

Simptomi bolesti su mučnina, odbijanje hrane, povraćanje, proljev, povišena temperatura i bezvoljnost. Od početka bolesti do same smrti najčešće ne prođe više od 2 ili 3 dana.

Šinterice dobra srca pozivaju sve vlasnike mačaka da ih pod hitno cijepe kod najbližeg veterinara. Cijena cjepiva je 125 kuna.

Projekt besplatne kastracije mačaka u županiji se nastavlja zahvaljujući donaciji Astra poslovni inženjering koji je osigurao još 20 000 kuna za nove ulične mačke. Šinterice dobra srca pozivaju građane slabijeg imovinskog stanja da se jave kako bi kastrirali svoje mace.

zatvori