Utorak, 23. travnja 2024.

PRIPREME ZA VELIKU GOSPU Vjernici će sutra tradicionalnom procesijom proslaviti najveći Marijin blagdan

Vjernici diljem svijeta, pa tako i u Koprivnici, pripremaju se za proslavu Velike Gospe. Riječ je o jednom od najvećih blagdana u Katoličkoj crkvi kojim se slavi Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo.

Koprivnička Župa Močile sa župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije već će tradicionalno proslaviti ovaj dan procesijom i svetim misama, najavio nam je monsinjor Leonard Markač podsjetivši na bit ovog blagdana.

– Na blagdan Velike Gospe slavimo Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom. Tu je vjersku istinu koju svi katolički vjernici vjeruju proglasio papa Pio XII 1. studenoga 1950. godine. Vjernički puk slavi taj veliki uzvišeni blagdan što se vidi po velikim mnoštvima koja se okupljaju na raznim stranama svijeta. I mi ćemo ga kao i svake godine proslaviti ovdje u Močilama. Uvijek pokušavamo potaknuti što veći broj ljudi da dođu i sudjeluju, kako je to kod nas već uvriježeno, u tradicionalnim procesijama.

Vjernici iz Močila, ali i svi oni koji im se žele pridružiti, tradicionalno će se okupiti u procesiji koja kreće u 10 sati od kapelice svetoga Jožefa na Varaždinskoj cesti.

– Toj procesiji, kao i drugim procesijama koje dolaze iz smjera Rasinje, Koprivničkog Ivanca, Reke i susjedne Župe svetoga Leopolda Mandića priključuju se vjernici sa svojim obiteljima i dolaze tako u Marijansko svetište u Močilama – dodao je mons. Markač.

Svi će vjernici koji se okupe u procesijama zajedno stići na svetu misu koja počinje u 11 sati u crkvenom dvorištu. Ove će ju godinu predvoditi naš Koprivničanac, inače kancelar Varaždinske biskupije, vlč. Ivan Rak.

Dodajmo da se današnjom svečanom misom koja počinje u 19 sati slavi zadnji dan trodnevnice, dok će se na blagdan Velike Gospe, uz glavnu misu u 11 sati, održati još dvije u 8 i 18 sati.

zatvori