Četvrtak, 25. travnja 2024.

Kiša meteora noćas baš i nije bila obilna, regularna kiša sljedeće noći mogla bi biti konkretnija

Mnogi koji su noćas bdjeli pod vedrim nebom ostali su pomalo razočarani predstavom Perzeida. Poznati ljetni pljusak meteora ove se godine nije baš iskazao.

Glavni uzrok tome, naravno, bio je gotovo pun Mjesec koji je svojim sjajem “isprao” većinu manje svijetlih meteora s neba, tako da su se vidjeli samo oni krupniji. Neki sretniji promatrači vidjeli su i pokoju “vatrenu kuglu” odnosno spore, sjajne meteore koji za sobom ostavljaju i dimni trag. No, sudeći po izvještajima, kiša meteora ove se godine ipak manje-više svela na “rosulju” uz pokoju rijetku “krupnu kap”.

Naslovna fotografija: Tri blijeda Perzeida snimljena uvečer 12. kolovoza s jezera Šoderica. Ne vidite ih? Nalaze se u gornjem desnom kutu.

Prema preliminarnim podacima Međunarodne meteorske organizacije (IMO), najveći broj meteora bio je vidljiv u ponedjeljak oko podneva, kada je kod nas bio dan. Prema večeri je opadao. No, to su neslužbeni podaci i morat ćemo pričekati još malo da vidimo kad je točno bio maksimum Perzeida.

Za one koji su Perzeide namjeravali promatrati i sljedeće noći, od toga neće biti ništa. Nebo nad Podravinom se naoblačilo i, ako poslijepodne i bude nešto sunca, navečer i u noći vrlo je velika šansa za kišu koja može biti popraćena i grmljavinom.

zatvori