Utorak, 23. travnja 2024.

Općina Drnje napokon dobila željno iščekivano zemljište na kojem će formirati poduzetničku zonu

Općinsko vijeće donijelo je i novu Odluku o komunalnom redu sa strožim kaznama prema prekršiteljima

U Općini Drnje ovogodišnji kolovoz pamtit će po iznimno dobroj vijesti koja im je stigla iz Ministarstva državne imovine. Toj podravskoj općini konačno je darovano 10 hektara državnog zemljišta na području CEGE. Vrijedno više od 3,8 milijuna kuna, poslužit će za formiranje poduzetničke zone. Bio je to dobar uvod u sjednicu Općinskog vijeća koje je, rješavajući važna drnjanska pitanja, zasjedalo 31. puta.

Vijest o darivanju državnog zemljišta u Drnju su godinama s nestrpljenjem iščekivali. Načelnik Petar Dombaj uporno je svaki tjedan zvao u resorno ministarstvo i trud se konačno isplatio. Općina Drnje dobila je državno zemljište na kojemu će urediti poslovnu zonu!

– Već nam se javljaju zainteresirani investitori – rekao je načelnik Dombaj, pojasnivši da će tako omogućiti otvaranje radnih mjesta. Osim što će lokalnom stanovništvu omogućiti da radi u svom mjestu, istovremeno će se puniti i općinski proračun bez kojega nema ulaganja u daljnje povećanje kvalitete života. U sljedeće dvije godine, najavljuje načelnik Dombaj, planiraju u potpunosti opremiti zonu i omogućiti nove gospodarske investicije.

Načelnik Dombaj ponosno je istakao da su sve odluke na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća donesene jednoglasno. Tako su vijećnici povećali koeficijente za izračun plaća zaposlenima u Jedinstvenom upravnom odjelu, pročelnici i načelniku, što će omogućiti povećanje bruto plaća u prosjeku za 12%.

– Temelj ovakvoj odluci svakako je dobra financijska situacija naše općine – pojasnio je načelnik Dombaj, dodavši da će povećane plaće još uvijek biti niže od onih s početka mandata koje su si smanjili zbog lošeg financijskog stanja u kojemu su zatekli općinski proračun kad su preuzeli dužnost. Primjerice, osnovica za načelnikovu plaću tada je bila 7200 kuna. Smanjio ju je na 5800, a sada iznosi 6700 kuna.

Snimio Krešo Puklavec

Da su zadovoljni radom načelnika i njegovih suradnika, drnjanski vijećnici su pokazali jednoglasnim prihvaćanjem izvješća o radu načelnika za prvih šest ovogodišnjih mjeseci. On sam bi si, kaže, dao ocjenu između +3 i 4, no poručuje i da na neke stvari nije mogao direktno utjecati.

– Muči me tromost državnog aparata. Poglavito se to odnosi na sporu fluktuaciju novca koji se treba vratiti u lokalnu sredinu, osobito kad je riječ o povratu novca uloženog u projekte za koje su odobrene bespovratne potpore – objasnio je načelnik Dombaj te napomenuo da dodatne poteškoće u funkcioniranju jedinica lokalne samouprave izazivaju sustav nasljeđivanja i loši imovinsko-pravni odnosi.

– Dok se to ne riješi, nema napretka! Zalažem se za skandinavski model prema kojemu ako nema oporuke, o roditeljima i nemoćnima brine najstarije dijete. Kod nas svjedočimo problemima koji nastanu kad Centar za socijalnu skrb preuzme brigu o nemoćnima, i kad je riječ o proceduri i o efikasnosti skrbi.

Inače, u drnjanskoj općini uspješno su sanirali odlagališta otpada Rudičevo i Teleš. Riječ je o investiciji nešto manjoj od 380.000 kuna, za koju očekuju uplatu refundacije iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. A kako žele efikasno skrbiti o okolišu, prošli su tjedan donijeli i novu Odluku o komunalnom redu.

– Naša nova odluka u potpunosti je usklađena sa zakonskim odredbama, no prilično je oštra prema prekršiteljima. Naime, onima koji se neće pridržavati Odluke o komunalnom redu, uslijedit će velike kazne. Osobno ne bih htio da naši žitelji plaćaju kazne, no građani se moraju pridržavati donesenih pravila – poručio je načelnik Dombaj.

Drnjanski vijećnici donijeli su i odluku na temelju koje će pokrenuti postupak javne nabave za izgradnju parkirališta kod groblja u Torčecu. Riječ je o radovima vrijednima oko 100.000 eura koji će, kako je najavio načelnik Dombaj, početi u listopadu, a budu li im vremenske prilike išle na ruku, završit će do kraja ove godine. Također će do kraja kolovoza objaviti i postupak javne nabave za izvođača koji će tijekom pet godina obavljati komunalne djelatnosti, poput održavanja čistoće javnih površina i zimske službe.

Drnjansko Općinsko vijeće odlučilo je i o kreditnom zaduženju Općine. Riječ je o kratkoročnom revolving kreditu koji ne ulazi u kreditno zaduženje Općine, pojasnio je načelnik Dombaj:

– Erste banka nam je odobrila odlične uvjete, kamata je 0,95%. Na raspolaganju nam je maksimalno tri milijuna kuna, no vjerujem da će nam biti dovoljno samo dva milijuna. Tim novcem ćemo financirati projekt rekonstrukcije ceste i mosta u Torčecu. Novac za radove na mostu vratit će nam Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz Programa ruralnog razvoja, dok ćemo novac za zahvate na samoj cesti dobiti od Županije i nacionalnog Programa regionalnog razvoja – zaključio je načelnik Dombaj, najavivši da su puni planova i da su uvjereni da će ih realizirati kako bi žiteljima omogućili visok standard javnog života i usluga.

zatvori