Četvrtak, 18. travnja 2024.

Koprivničke knjižničarke sudjeluju na Svjetskom knjižničarskom kongresu u Ateni

Danijela i Petra održat će izlaganja o primjerima dobre prakse iz rada koprivničke knjižnice

Danijela Petrić i Petra Dravinski iz Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ Koprivnica sudjeluju na Svjetskom knjižničarskom i informacijskom kongresu Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova, IFLA WLIC 2019., koji se zajedno s 85. generalnom skupštinom IFLA-e održava od 24. do 30. kolovoza u Ateni.

Središnja tema kongresa ove godine glasi Knjižnice: dijalog za promjene (Libraries: dialogue for change). Odabranom temom želi se naglasiti kako upravo knjižnice širom svijeta vrlo angažirano promiču demokratski dijalog, slobodno izražavanje i protok informacija kao osnovne preduvjete za pozitivne promjene u društvu i za izgradnju boljeg i pravednijeg svijeta budućnosti. Osobita pozornost bit će i ove godine stoga posvećena ulozi knjižnica u ostvarivanju UN-ove Agende 2030. i s njom povezanih ciljeva održivog razvoja.

Na skupu koji svake godine okuplja više tisuća sudionika iz preko stotinu zemalja, koprivničke će knjižničarke predstaviti i uspješne primjere dobre prakse iz rada Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”.

Danijela Petrić održat će izlaganje na engleskom jeziku na temu “Digitalno izdavaštvo za djecu u narodnoj knjižnici”, u kojem će predstaviti vrlo uspješan projekt izrade digitalnih slikovnica “Princeza na kraju svijeta”, proveden u Dječjem odjelu.

Petra Dravinski sudjeluje s posterskim izlaganjem na temu “Snaga pokretne knjižnice u podršci predškolskom odgoju i obrazovanju u ruralnim područjima” kojim će prikazati rezultate nagrađivanog inovativnog projekta koprivničkog bibliobusa “Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije”.

Tekst: Ljiljana Vugrinec, Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”

zatvori