Petak, 29. ožujka 2024.

Izviđači Odreda Kamengrad na otoku Olibu vježbaju vještine boravka u prirodi i čiste okoliš od otpada

Članovi Odreda izviđača ‘Kamengrad’ i ove godine ljetuju na Olibu uz potporu Grada Koprivnice. Tamo će provesti 12 dana učeći o kulturno-povijesnim znamenitostima otoka te mediteranskoj klimi, flori i fauni. U tome će im pomoći ‘mistična bića’ koja čine simbolički okvir ovogodišnje ljetne aktivnosti.

U malim grupama, kroz praktičan rad izviđači će savladavati vještine potrebne za boravak u prirodi te daleko od roditelja, preuzeti odgovornost za svakodnevne poslove: obroke, osobnu higijenu, higijenu prostora i dr. Sve se odvija pod budnim okom mladih volontera, kojima je ovo prilika da izbruse svoje vještine vođenja ne samo na svojim članovima već i izviđačima iz Križevaca, Samobora i Zagreba.

Kao i svaki puta kad su boravili na Olibu, izviđači će se i ove godine odužiti zajednici kroz jednu korisnu aktivnost. Do sada su to bile akcije uređenja puta koje vodi od mjesta do groblja i čišćenja plaže, a ove godine uključili su se u projekt “Od izvora do mora”. Projekt promiče akcije čišćenja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obalu Jadranskog mora od ambalažnog otpada te potiče na njegovo primjereno odlaganje i čuvanje vodnog bogatstva.

Foto: Maja Ljubojević
Foto: Maja Ljubojević
zatvori