31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice održat će se u sklopu programa ‘Europa za građane’ u projektu ‘Aktivnim građanstvom prema jačoj Europskoj uniji Koprivnički Ivanec 2019.’

Manifestacije će se održati 31. kolovoza i 1. rujna u prostorima Društvenog doma u Koprivničkom Ivancu. Bit će postavljen i šator gdje će se održavati sva kulturno-umjetnička događanja.

Do sad nije bilo slučajeva financiranja iz europskih fondova budući da nije bilo mogućnosti prijave, rekao je Radio Dravi načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović:

– Partneri su republike Slovačka, Poljska i Mađarska. Mi smo bili pozvani prošle godine u sklopu Europa za građane, projekta koji se odvijao u Slovačkoj. Načelnik slovačke općine Demandice Attila Kurti pozvao nas je kao goste, 45 mještana općine Koprivnički Ivanec, među kojima je bilo i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec. Na taj način je suradnja potekla jer smo dobili iskustvo i znanje na koji način možemo i mi prijaviti sličan projekt. Dobili smo sredstva iz Europske unije i danas smo tu gdje jesmo – pojasnio je Švegović.

Priprema projekta trajala je dva mjeseca, a na odgovor se čekalo od prosinca do 15. lipnja. Sredstva iz fondova Europske unije doesgla su 110 tisuća kuna, no postoje neki kriteriji. Strogo je propisan plaćeni dolazak tih svih folklornih društava, njihov smještaj i prehrana, među ostalim.

Unatoč financiranju iz europskih fondova, organizacija ovih manifestacija i dalje je zahtjevna, dodala je predsjednica DIF-a Koprivnički Ivanec Gordana Horvat:

– S obzirom na to da smo mi već navikli na organizaciju Ivanečkih kresova, uvijek je zahtjevno i uvijek dajemo sve od sebe. Moji članovi Društva izvornog folklora puno se trude, ali ove godine nam Općina puno više pomaže nego inače, i fizički, ne samo financijski. Ima dosta novih stvari koje se moraju odraditi, tako da je dosta zahtjevno ove godine u organizaciji Ivanečkih kresova.

Inozemna društva nisu jedina u manifestaciji. Zadnjih 30 godina, svake godine je bilo pet hrvatskih društava koji su nastupali, ali ove će godine biti dva domaća društva po danu: “Prekodravski zvon” iz Gole i KUD Goričani u subotu, a u nedjelju KUD Golubovec i Društvo izvornog folklora, uz tri inozemna društva.

– Izuzetno sam zadovoljna jer su nas i do sad sufinancirali i pomagali, no ovog puta su se 100% angažirali u organizaciji. Organizaciju dovoza, prijevoza, društava i sve financira Europska unija. Mojim članovima ostalo je više vremena za suradnju između gostujućih društava, dajemo se više društvima, a manje nekim tehničkim stvarima koje je stvarno Općina ove godine odradila izuzetno savršeno – dodala je Gordana Horvat.

Nakon svih kulturno-umjetničkih događanja, večernji program vodit će bendovi Profeel i Kings.

Najava 31. Ivanečkih kresova i 4. Kresnica

Posted by Drava.info on Wednesday, August 28, 2019

 

Predsjednica Društva izvornog folklora Gordana Horvat otkrila je i budućnost ivanečkog veza i njegovu važnost u kulturnim okvirima ovog područja:

– Planovi za budućnost su veliki. Predsjednica sam šest godina, no i prije se radilo na očuvanju nematerijalnog dobra. Mi ove godine namjeravamo, koliko ćemo biti u mogućnosti s Ministarstvom, do kraja zaštititi ivanečki vez, s obzirom na to da smo vrlo interesantni ne samo u Hrvatskoj, nego i van države. Radimo na vezu punim kapacitetom, naše vezilje su vrlo aktivne, radimo puno radionica. Tako ćete se i na ovim Kresovima moći okušati u radionici ivanečkog veza u nedjelju. Stvarno se dajemo u očuvanje kulturne baštine Koprivničkog Ivanca, Općine Koprivnički Ivanec i naše župe, jer je to nešto što je prepoznato u Europi i svijetu. Mi smo ti koji su dužni i mi smo nosioci te kulture i tih običaja da se to očuva. Mi smo samo jedni u nizu koji će to dalje nastaviti. Imamo dosta mladih koji će, nadam se, nastaviti našim koracima – istaknula je Horvat.

– Ivanečki vez naše je najveće bogatstvo – zaključio je načelnik Švegović. – Nemamo ništa protiv toga da ga koriste i druga društva, ali obavezni su napomenuti čije je to i odakle potječe. Zato ga želimo i zaštititi. Ovu priliku ujedno koristim i da pozovem sve mještane Općine Koprivnički Ivanec, okolice, Koprivnice i svih općina u županiji, da dođu i da uživaju u našem bogatom kulturno-umjetničkom programu.

Program 31. Ivanečkih kresova počinje u subotu od 18 sati, a Ivanečkih kresnica u nedjelju od 11 sati.

Program

Subota, 31. kolovoza 2019.
Saturday, August 31, 2019

 • do 10:00 – dolazak gostiju iz Slovačke, Poljske i Mađarske
  (the arrival of guests)
 • 10:00h – 10:15h – dočekivanje gostiju
  (welcoming the guests)
 • 10:15h – 11:30h – smještaj gostiju u hotelima i njihov povratak u Koprivnički Ivanec (accomodation of guests in the hotels, and their return to Koprivnički Ivanec)
 • 11:30h – 12:15h – svečano otvorenje oba događaja, “Europa za građane” i “31. Ivanečki kresovi”, prigodne riječi, prezentacija programa
  (official opening of the events)
 • 12:15h – 13:00h – interaktivna radionica “Zašto moramo biti dijelom Europske unije”
  (interactive workshop “Why do we have to be a part of the European Union”)
 • 13:00h – 14:00h – ručak
  (lunch)
 • 14:00h – 15:30h – pripreme folklornih društava za svečani mimohod ulicama naselja
  (preparations for the “Traditional parade” which passes through the village)
 • 15:30h – 15:45h – otvorenje prezentacije Ivanečkog veza pod nazivom “Ivanečki vez – kulturna baština Republike Hrvatske”. Prezentacija traje do 21:00h
  (opening of the presentation of making the embroidery of Koprivnički Ivanec, called “Ivanečki vez – the cultural heritage of the Republic of Croatia”. The presentation lasts untill 21:00h)
 • 15:45h – 16:00h – formiranje povorke za svečani mimohod
  (forming of the “Traditional parade”)
 • 16:00h – 17:15h – svečani mimohod ulicama naselja Koprivnički Ivanec, zaustavljanje na svakom križanju, te odlazak u crkvu sv. Ivana Krstitelja
  (start of the “Traditional parade” with the stops at every intersection and the visit to the Church of holy Ivan the Baptist)
 • 17:15h – 18:00h – prezentacija “Financijski management europskih resursa” (presentation “Financial management of European resources”)
 • 18:00h – 21:00h – kulturni program “31. Ivanečki kresovi” – otvorenje, prezentacija gostiju
  (folklore program of the “31. Ivanečki kresovi”)
 • 21:00h – 22:00h – večera
  (dinner)
 • 22:00h – … – druženje uz glazbu
  (friendship and communication with music)

Nedjelja, 1. rujna 2019.
Sunday, September 1, 2019

 • 08:30h – 10:00h – doručak za goste u hotelima
  (breakfast in the hotels)
 • 10:00h – 11:00h – radionica “Aktivni građani”
  (workshop “Active citizens”)
 • 11:00h – 13:00h – aktivnost za djecu pod nazivom “Mali Europljani” – djeca pričaju i međusobno pokazuju pjesme, plesove i igre specifične za njihov kraj, te početak manifestacije “4. Ivanečke kresnice”
  (activity for children called “Little Europeans”, and the begining of the manifestation for children called “4. Ivanečke kresnice”)
 • 13:00h – 14:30h – ručak
  (lunch)
 • 14:30h – 17:00h – predavanje i radionica o izradi Ivanečkog veza
  (the lecture and workshop of making the embroidery of Koprivnički Ivanec)
 • 17:00h – 18:30h – radionica “Kulturalne različitosti i sličnosti unutar Europske unije” –
  pregled narodnih nošnji i njihova prezentacija od strane domaćina i svih gostiju (workshop called “Cultural differences and similarities in the European Union”)
 • 18:30h – 19:30h – svečano potpisivanje “Deklaracije međusobne suradnje” između općina
  (ceremonial signing of the “Declaration of mutual cooperation” between the municipalities)
 • 19:30h – 20:15h – program domaćina – prezentacija pjesama i plesova Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec
  (folk program of the hosts – “The society of authentic folklore of Koprivnički Ivanec”)
 • 20:15h – 21:00h – paljenje tradicionalnog kresa
  (lighting of the traditional bonfire)
 • 21:00h – 22:00h – večera
  (dinner)
 • 22:00h – … – druženje uz glazbu
  (friendship and communication with music)

Ponedjeljak, 2. rujna 2019.
Monday, September 2, 2019

 • 08:30h – 10:00h – doručak za goste u hotelima
  (breakfast in the hotels)
 • 10:00h – 11:00h – javna tribina na temu “Budućnost Europske unije ovisi o nama”
  (public discuss forum called “The future of the European Union depends on us”)
 • 11:00h – 12:00h – završna konferencija – osvrt na protekla dva dana, završne riječi (final conference)
 • 12:00h – … – pozdravljanje i odlazak gostiju
  (greetings and departure of the guests)

AKTIVNOSTI TOKOM CIJELOG PROGRAMA
(ACTIVITIES THROUGH THE WHOLE PROGRAM)

 • Štandovi volontera – razmjene iskustava, jezika i običaja
  (stand of volunteers)
 • Prezentacija “Europski sustav solidarnosti”
  (presentation called “European corps of solidarity”)
 • Anketa “Europski izbori 2019”
  (survey about the “European elections 2019”)