Subota, 20. travnja 2024.

Hrvoje Petrić: Osnivanje konzervatorskog odjela u Koprivnici ponudilo bi bolja rješenja i stvorilo radna mjesta

Koprivnica nema svoj konzervatorski odjel, istaknuo je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća HSS-ov gradski vijećnik i sveučilišni profesor Hrvoje Petrić.

Pritom je dao prijedlog za osnivanjem konzervatorskog odjela u Koprivnici u čijoj bi nadležnosti bila cijela Koprivničko-križevačka županija. Za naše je područje, podsjetio je Petrić, trenutno nadležan Konzervatorski odjel u Bjelovaru:

– Već sam prije dao prijedlog za osnivanjem konzervatorskog odjela u Koprivnici. Probao sam u suradnji s kolegama izraditi jednu analizu koliko bi kulturnih dobara moglo biti upisano kod nas. Ispalo je da je vrlo malo tih dobara ustvari valorizirano. To je još jedan od argumenata da ponovno uputimo dopis Ministarstvu kulture.

Osnivanje takvog odjela također bi otvorilo mogućnost za otvaranjem novih radnih mjesta visokoobrazovanom kadru koji bi, dugoročno gledano, krojio rad nove kulturne institucije na našem području.

U razgovoru u emisiji Drava info, Petrić je istaknuo kako bi domaći stručnjaci možda i najbolje mogli razumjeti neke od lokalnih problema vezanih za njihovu struku, napomenuvši kako se neka rješenja Konzervatorskog odjela u Bjelovaru možda i nisu pokazala najfunkcionalnijima.

– Primjer su zaštićene zgrade u dijelu Vijećničke ili Oružanske ulice koje imaju kuće izgrađene u 70-im godinama prošlog stoljeća na kojima se ne smiju mijenjati ni prozori, a kamoli izvoditi neki drugi zahvati.

Petrić je spomenuo i poznatu “Merićevu zgradu” u centru Koprivnice koja je nepotrebno zaštićena u svojoj cijelosti umjesto osnovnih dijelova zgrade, ali i bivšu gostionicu blizu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, koja je estetski, prema Petriću, neprihvatljivo prenamijenjena u suglasnosti s bjelovarskim konzervatorima.

Konzervatorski odjel u Koprivnici bi za te, ali i slične probleme, mogao ponuditi bolja rješenja, zaključio je Petrić.

zatvori