Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Udžbenici i radne bilježnice stigli su u koprivničke škole, pred osobljem je velik posao kako bi svi učenici prvog dana nastave imali sve što im treba

Dio udžbenika ipak još nedostaje, a u školama se nadaju da će stići do početka školske godine

U koprivničke osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, Braća Radić i Đuro Ester te u Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce stigli su udžbenici i radne bilježnice.

Udžbenike, podsjetimo, plaća država, dok je grad svim osnovcima osigurao radne bilježnice te će u suradnji sa sponzorima i ove godine svakom učeniku osigurati po komplet bilježnica.

Sve u svemu, u školama je u tijeku obiman posao kako bi svaki od oko 2500 učenika dobio svoj paket. Kako je u školi “Nemčić Gostovinski” rekla nam je ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec:

– Mi smo se u školi jako dobro organizirali. Razrednici, pomoćno osoblje i ostali učitelji jučer su zaprimili udžbenike. Svaki razrednik će pripremiti komplete za svoju djecu. Naravno da je, s obzirom na to da je ovo projekt na prostoru čitave države, došlo do nekakvih diskrepancija. Tu nedostaje 10 udžbenika, tamo ih je više… Nije do nas. No, očekujemo da će do početka školske godine biti isporučeni svi udžbenici.

Da svi naručeni udžbenici nisu stigli u koprivničke škole, potvrdio je i ravnatelj škole “Braća Radić” Krešo Grgac:

– Dobavljači nisu mogli isporučiti sve količine s obzirom na to da, prema njihovim informacijama, izdavači još nisu tiskali sve količine. Nama je došlo oko 90% udžbenika, radnih bilježnica i radnih materijala. Preostalih 10% doći će naknadno. Mi se nadamo da će to biti prije početka nastavne godine koja počinje 9. rujna jer su takva jamstva dobili i naši isporučitelji.

Riječ je o velikim količinama koje su pristigle u škole. Kako to izgleda u školi u Miklinovcu, koju pohađa 900 učenika, ispričao nam je ravnatelj Grgac:

– To je doista impresivna količina. Jučer nam je stiglo osam velikih paleta radnih bilježnica i udžbenika. Glavni dobavljač Udžbenici.hr dovezao ih je jučer velikim kamionom. Riječ je o desetak tisuća komada naslova koje naši učitelji danas raspoređuju po razredima kako bi djeca prvog dana nastave sve potrebne udžbenike, radne bilježnice i materijale imala na stolu.

Slično je i u školi “Đuro Ester”, rekla nam je ravnateljica Sanja Prelogović. U toj su školi prvo utvrdili što od udžbenika nedostaje, pa su pristigle količine predane razrednicima koji uz pomoć kolega trebaju pripremiti komplete za svakog učenika.

U svim koprivničkim školama slično su se organizirali. Teret preuzimanja i pakiranja udžbenika i radnih bilježnica preuzeli su razrednici uz pomoć ostalih zaposlenika, rekao nam je ravnatelj Grgac:

– Organizirali smo tako da razrednici i svi ostali zaposlenici škole marljivo rade, razvrstavaju knjige, kontroliraju je li sve pristiglo u školu. Tim zajedničkim timskim radom vjerojatno ćemo za dva do tri dana sve rasporediti kako bi djeca prvog dana nastave dobila sve što trebaju.

Ravnatelji su, sudeći prema riječima ravnateljice Gazdić-Buhanec, svjesni da je riječ o iznimnom izvanrednom radnom angažmanu:

– Ja sam vrlo zahvalna na angažmanu i preciznosti te predanosti kojom su to zaposlenici “Nemčića Gostovinskog” napravili. Vjerujem da će na početku školske godine dočekati djecu na školskim klupama. Njih lijepo molim da uzmu školske torbe kako ne bismo nepotrebno kupovali vrećice koje onečišćuju okoliš, a i koštaju određenu količinu novca.

A premda su udžbenici i radne bilježnice stigli i u Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce, tamo nemaju puno posla. Naime, tamošnjih 80-ak učenika zbog specifičnosti programa treba manje udžbenika, no zato učitelji tijekom školske godine imaju više posla, rekla nam je ravnateljica Radmila Popović:

– Jako mali broj udžbenika koristimo, nešto malo iz izbornih predmeta i manji broj za obavezne predmete. Očekujemo još dvadesetak, tridesetak udžbenika, za izborne predmete smo dobili tako da nemamo puno posla oko udžbenika. No, nama posao predstoji kad krene nastava jer udžbenike nemamo pa učitelji i edukacijski rehabilitatori sami izrađuju nastavne materijale. To je suština našeg posla. Udžbenike, na žalost, vrlo malo možemo koristiti.

Sve u svemu, pred prosvjetarima je nekoliko iznimno zahtjevnih dana kako bi svaki osnovac prvog dana nastave na svojoj školskoj klupi našao svoj paket. Njihovo je samo donijeti torbe i potom, naravno, vrijedno učiti.

zatvori