Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: MOTO PUTOVANJE Koprivničanac Mario Križnjak na svojoj Hondi prevalio više od 2.000 kilometara: ‘Na motoru se osjećaš slobodnije i bliže prirodi’

Koprivničanac Mario Križnjak, uspavani bajker koji je nedavno oduševio čitatelje svojim potezom, završio je desetodnevno putovanje motorom do Crne Gore prešavši više od 2.000 kilometara.

Podsjetimo, Mario je postao zvijezda na internetu nakon što ga je fotoreporter Makarske kronike Matko Begović uhvatio kako pokraj ceste spava na svom motociklu. Bio je to pametan potez s obzirom na to da ga je uhvatio umor na ruti od Zagreba do Tivta. U jednom se trenutku, kad se nalazio u Tučepima na Jadranskoj magistrali, zaustavio pokraj ceste i kompletno odjeven u motorističku opremu zalegnuo na svoj motor i malo odspavao prije nastavka puta. Poučan primjer koji bi svakako trebao poslužiti i ostalima.

Foto: Matko Begović / Makarska kronika, preneseno s dopuštenjem.

Mario je na svom motorističkom putovanju od Koprivnice do Tivta i natrag ukupno napravio 2.103,5 kilometra. Za svoje ljetne avanture uvijek radije bira motor jer se na njemu osjeća slobodnije, rekao nam je u razgovoru nakon povratka s puta.

– Putovanje motorom “tjera” te da budeš praktičan i ne pretjeruješ oko stvari jer nemaš na raspolaganju toliko prostora koliko u automobilu. Iako automobil nudi više komfora što se tiče klime, muzike, opreme na sebi i položaja (pogotovo ako ti se drijema), na motoru se osjećaš slobodnije, bliže prirodi i novim prostranstvima jer nema krova i lima koji ti ograničavaju pogled, na koju god stranu okrenuo glavu. I jedno i drugo ima svoje čari, ali putovanje motorom je avantura koja zahtijeva da budeš više fokusiran i oprezan nego u autu te da predvidiš moguće situacije kako bi ih na vrijeme izbjegao jer s više slobode koju donosi motor dolazi i veća izloženost opasnostima – priča nam Mario.

Upravo kako bi iznenadnih komplikacija, koje donose primjerice kvarovi, bilo što manje, prije puta obavezno je napraviti servis, savjetuje Mario.

– Put je prošao glatko, bez ikakvih problema. Honda koju vozim (CBR600FS) poznata je kao pouzdan motor, na kojem sam neposredno prije puta napravio redovan servis pa je s tehničke strane bila vrlo mala vjerojatnost za probleme, a i sve ostalo prošlo je u najboljem redu.

Jedna od prednosti putovanja motorom je što si puno više u kontaktu i komunikaciji s ljudima, priča nam Mario, što i je čar putovanja.

– Na svojim vožnjama i putovanjima redovito srećem i upoznajem ljude koji na svojim rutama prevaljuju puno kilometara motorom. To su sve jednostavni i srdačni ljudi, uvijek spremni pomoći s kojima si na prvu kao da se oduvijek znate.

Dok je na putu do Crne Gore Mario isplanirao jedno noćenje u Rogoznici, povratak je odradio “u komadu”. Taj je dan na motoru prešao 715 kilometra.

– Ovako je izgledala moja ruta: Koprivnica – Zagreb – Karlovac – Duga Resa – Generalski Stol – Senj – Jablanac (Uvala Zavratnica) – Zadar – Rogoznica – Dubrovnik – Herceg Novi – Kamenari – Lepetane – Tivat – Kotor – Risan – Nikšić – Uvale Pržna i Luštica – Budva – Sveti Stefan – Makarska – Maslenica – Udbina – Zagreb – Koprivnica. Odličan put bez ikakvih problema, super vožnja, mnoštvo dragih ljudi i novih prijateljstava po putu, kao i otkrivenih prostranstava. Baš jedan cjelokupan pozitivan i zanimljiv doživljaj – zaključuje Mario koji se u posljednjih desetak dana nagledao predivnih prizora. Pogledajte ih i sami u fotogaleriji.

zatvori