Subota, 20. travnja 2024.

SVEČANO U OPĆINI MOLVE Načelnik Ivančan: Dođite i živite u Molvama, sigurno nećete požaliti

Općina Molve slavi svoj dan. Velika Gospa, odnosno Velika Meša tradicionalno se brojnim aktivnostima obilježava u ovoj podravskoj općini.

Prije pet dana održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća. Načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan Dravi.info je rekao da mogu biti izuzetno zadovoljni godinom koja je iza njih te da se s radošću okreću prema budućnosti koja žiteljima Općine donosi još novosti, još aktivnosti i još boljih uvjeta za život.

– Molve su malo, pitomo podravsko selo koje ima sva obilježja i uvjete življenja kao i neko, primjerice, austrijsko selo ili gradić. Tome težimo od samog osnutka općine – istaknuo je načelnik Ivančan. – Mirno smo mjesto s očuvanom prirodom, a mještani su gostoljubivi, željni društva i uvijek spremni pomoći jedni drugima.

Zbog pronatalitetne politike koju provodi općinska vlast, kao i zbog pomoći u gospodarstvu, u Molvama su dvije godine imali veći natalitet od mortaliteta, a nadograđeni vrtić je, kaže načelnik Ivančan, prepun. – Teško je to opisati. U Molve treba doći i živjeti ovdje, to sigurno nitko neće požaliti – poručuje Ivančan.

Završeni, planirani i projekti u tijeku

Općina Molve u protekloj se godini može pohvaliti završenim EU projektom “Rekonstrukcija nerazvrstanih cesta na području Općine Molve – dionica Molve Zapad”. U sklopu projekta rekonstruirano je i asfaltirano 1520 metara prometnice širine kolnika četiri metra, te spajanje na županijsku cestu broj 2114. Radovi su završeni početkom lipnja, u srpnju je obavljen tehnički pregled i cesta je puštena u promet. Projekt je ukupno bio vrijedan 886.049,55 kuna, od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europske unije, a 15% Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za ruralni razvoj.

Uz to, dovršena je i energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića “Pčelica” Molve, vrijedna 740.003,14 kuna, od čega je Europska unija sufinancirala 375.760,14 kuna. Ostatak sredstava osigurale su Općina Molve i Koprivničko-križevačka županija. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Oformljene su i dvije nove vrtićke skupine te će na jesen još više djece polaziti novoobnovljeni molvarski vrtić.

Još niz EU projekata u Molvama je u tijeku. Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancira projekt izgradnje reciklažnog dvorišta na području Općine Molve, i to u 85-postotnom udjelu u ukupnom iznosu od 2.278.900 kuna. Preostalih 341.835,30 kuna financiraju Općina Molve i Koprivničko-križevačka županija. Projekt je započeo 9. ožujka prošle, a provodit će se do 5. siječnja sljedeće godine. Samo reciklažno dvorište trebalo bi biti dovršeno do kraja kolovoza te pušteno u rad u kasnu jesen.

– Izgradnjom reciklažnog dvorišta, nabavom spremnika za odvojeno razvrstavanje otpada, saniranjem divljeg odlagališta otpada “Gaić” i raznim radionicama o načinu razvrstavanja otpada jedna smo od prvih zelenih općina u našoj županiji – istaknuo je načelnik Ivančan.

molve.hr

Na tom tragu je i projekt nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, procijenjene ukupne vrijednosti od 210.518,46 kuna, od čega će Općina sufinancirati 15%. Naime, Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. određen je specifični cilj smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Općina Molve dužna je po potpisanom ugovoru za 4 posto povećati stopu odvojenog prikupljanja komunalnog otpada u odnosu na stopu iz 2016. godine, što iznosi 6,26 posto.

Općina Molve u sklopu projekta prijavila je potrebu za 1202 spremnika od čega je 498 kanti za papir uz dva kontejnera, 500 kanti za plastiku uz dva kontejnera te 200 kanti za biootpad.

Od besplatnog interneta do pastoralno-socijalnog centra

Projektom WIFI4EU Općina Molve dobila je bespovratna sredstva u obliku jednokratnog vaučera u vrijednosti 15 tisuća eura, čime će se omogućiti postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života na području Općine. Program provodi Europska komisija. Općina je obavezna osigurati internetsku povezivost Wi-Fi mreže i pokrivati troškove održavanja dobivene opreme u razdoblju od tri godine. U centru naselja bit će postavljeno desetak pristupnih točaka na kojima će se svi mještani besplatno moći spojiti na internet.

Tu je i niz projekata koje Općina Molve provodi u suradnji s projektnim partnerima. “Održive misli” djecu uči navikama pravilnog odvajanja otpada i važnosti recikliranja od najranije dobi. U okviru projekta prema programu “Zaželi” nazvanog “Brižne žene podravske” zaposlene su tri gerontodomaćice koje brinu o 24 korisnika.

Važno je istaknuti i EU projekte u najavi. Općina Molve potpisala je sporazum o suradnji na projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture za pristup internetu na području Grada Đurđevca i sedam općina, među kojima su i Molve. Širokopojasna infrastuktura je infrastruktura 21. stoljeća koja omogućuje razvoj poduzetničkih zona, poduzetništva i obrtništva, omogućuje zapošljavanje i zdravu konkurenciju.

molve.hr

U pripremi je i rekonstrukcija društvenog doma u Repašu. U istom je naselju postavljena i nova LED rasvjeta u vrijednosti od oko 250 tisuća kuna kojom je za čak četiri puta smanjena potrošnja električne energije. U planu je postavljanje LED rasvjete i u ostalim dijelovima Repaša te u Gornjoj Šumi. Obnovljena je i školska kuhinja u Osnovnoj školi Molve, u čemu su uz Općinu sudjelovale i Koprivničko-križevačka županija te INA. Od jeseni, tople će obroke imati i učenici područnih škola Repaš i Medvedička.

Uređen je okoliš oko kapelice Majke Božje Molvarske u Marijanskoj ulici, a pri kraju su i građevinsko-obrtnički radovi na izgradnji hale u poslovnoj zoni Brzdeljeva. U planu je i rekonstrukcija sustava odvodnje i proširenje te stavljanje u funkciju pročistača otpadnih voda. Radovi će biti vrijedni oko 2.100.000 kuna, a 80% iznosa sufinancirat će Hrvatske vode.

Dva milijuna i 700 tisuća kuna vrijedna je rekonstrukcija kino-sale u postojećem Društvenom domu/kulturnom centru. Sve udruge, škola i vrtić moći će koristiti taj prostor i povećavati socijalnu uključenost svih skupina stanovništva.

U planu je i projekt izgradnje pastoralno-socijalnog centra, vrijednog oko 9,5 milijuna kuna. U njemu bi bila kapelica, višenamjenska dvorana, župni ured, sakristija, prostorije za prijem i sastanke, sobe za stanovanje svećenika i časnih sestara, sobe za smještaj povremenih posjetitelja, kuhinja, kotlovnica, sanitarne prostorije i garaža.

Uz sve navedeno, u Općini Molve namjeravaju i dalje rekonstruirati nerazvrstane ceste na području naselja Molve, Repaš i Molve Grede, u ukupnoj duljini većoj od 4700 metara i vrijednosti oko tri milijuna kuna. Tu je i opremanje kuhinja u društvenim domovima Repaš, Molve Grede i Gornja Šuma, svaka vrijedna oko 50 tisuća kuna, zatim uređenje dječjeg igrališta u Gornjoj Šumi, izgradnja nogostupa u Ulici braće Novakovića i Marijanskoj, izgradnja prepumpne stanice u Marijanskoj ulici, postavljanje nove javne rasvjete u Medvrtima te uređenje centra Općine Molve i starih prostorija Općine koje će moći koristiti udruge i društva.

Donesene su IV. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Molve, čime je usvojen novi, moderni prostorni plan s više od tisuću izmjena i dopuna.

Općinsko vijeće Općine Molve usvojilo je i razne subvencije za stanovnike Općine:

  • Odluka o odobravanju pomoći za školovanje učenicima i studentima s područja Općine Molve za školsku godinu 2018./2019.,
  • Odluka o isplati jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete s područja Općine Molve,
  • Program mjera za rješavanje stambenog pitanja mladih na području Općine Molve,
  • Odluka o sufinanciranju troškova nabave radnih bilježnica za učenike Osnovne škole Molve u školskoj godini 2019./2020.,
  • Odluku o potpori usluga umjetnog osjemenjivanja plotkinja i pregleda mesa na trihinelu u 2019. godini
  • Odluka o sufinanciranju plaćanja troškova skupljanja i odvoza otpada obiteljima i samcima
  • Odluka o novčanoj pomoći za novozaposlene na području Općine Molve

Iz svega toga, kaže načelnik Ivančan, vidljivo je da se Općina Molve trudi pridonijeti boljitku i napretku svoje zajednice te poboljšanju kvalitete života kroz razne subvencije, od vrtićkog uzrasta preko osnovnoškolskog i fakultetskog obrazovanja, te općenito svim mještanima Općine Molve.

Javna priznanja zaslužnima

Svečana sjednica Općinskog vijeća, održana 10. kolovoza, bila je prigoda i za dodjelu javnih priznanja Općine Molve. Ovogodišnji dobitnici za dugogodišnji i uspješan rad i ostvarene rezultate su Dragutin Tuba i Zdravko Popec u poljoprivrednoj proizvodnji te Josipa Grčić u ugostiteljskoj djelatnosti.

Timon Vincek dobio je nagradu za postignute rezultate u sportu i doprinos u međunarodnoj promidžbi Općine Molve, Željko Crnjak za dugogodišnji uspješan rad i očuvanje tradicijskih zanimanja i običaja. Društvo za povjesnicu i starine Molve dobilo je nagradu za 10. obljetnicu rada i djelovanja udruge i promicanju ugleda Općine Molve.

Zlatna plaketa “Grb Općine Molve” dodijeljena je Miroslavu Belaviću za dugogodišnji uspješni rad i obavljanje veterinarske djelatnosti, i Ivanu Tubi, vlasniku tvrtke Metal Konstrukt, za dugogodišnji uspješan rad i obavljanje gospodarske djelatnosti.

Općina Molve dodijelila je i nagrade učenicima OŠ Molve kao i njihovim mentorima koji su sudjelovali na državnim natjecanjima i osvojili zapažene rezultate, a nagradila ih je novčanim iznosom od 500 kuna uz želju da im to bude poticaj da krenu stopama mještana koji su dobili javna priznanja.

Darivanju se pridružila i Udruga obrtnika Molve i načelnik Općine Novo Virje Branko Mesarov koji su darivali najbolju učenicu Marijanu Markov.

Čestitke povodom Dana općine okupljenima su uputili načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, ispred Koprivničko-križevačke županije zamjenik župana Ratimir Ljubić te saborski zastupnik Željko Lacković.

Svi su pohvalili Općinu Molve kao primjer uspješne sredine, ugodnog života i zadovoljnih ljudi te vodstvu Općine zaželjeli realizaciju svih zacrtanih planova.

zatvori