Subota, 20. travnja 2024.

Dvorac Inkey dobio novog vlasnika, župan Koren: Imamo određene vizije i ambicije što napraviti

Dvorac Inkey u Rasinji dobio je novog vlasnika na nedavno provedenoj licitaciji. Za 410 tisuća kuna dvorac s pratećim objektima i zemljištem prije tri dana na održanoj licitaciji kupila je – Županija.

Ovu vijest potvrdio je župan Darko Koren te pojasnio:

– Najavili smo pothvat koji nije bio izgledan, ali smo ga ipak uspjeli realizirati. Javili smo se na javnu dražbu koju je provodila FINA, a prodavala banka. Radi se o prostoru samog dvorca i pratećih objekata i pet jutara zemljišta. 410 tisuća kuna je ukupna vrijednost postignuta na licitaciji. Imamo određene vizije i ambicije što napraviti, osim obnove uvesti i još neke sadržaje koji u našoj županiji nedostaju.

Važnost ovog pothvata podrazumijeva obnovu koja je ovom objektu iz više razloga nužna. Nakon kupnje slijedi regulacija i izrada sve potrebne dokumentacije. Također, javnosti će se predstaviti ideja samog koncepta tog prostora za buduću namjenu, što će uslijediti tek na jesen, naglasio je Koren.

Snimio Krešo Puklavec

– Prostor se može iskoristiti na mnogo načina, povezati s nekim drugim prostorima, ali o tome ćemo razgovarati tek kad sjednemo i vidimo što se sve može osmisliti u ovom postojećem prostoru. Objekt je pod zaštitom konzervatora i to će biti jedan od uvjeta koji će se morati poštivati kada govorimo o tim sadržajima.

Važno pitanje će se voditi i o mogućem suvlasničkom konceptu financiranja. Ukoliko se procijeni da bi se određeni iznos iz fondova EU mogao osigurati u slučaju suvlasništva s Općinom Rasinja, onda će se ići s tom opcijom, zaključio je Koren.

zatvori