Petak, 19. travnja 2024.

Županija će najpovoljnijim stambenim kreditima motivirati liječnike da ostanu u Podravini i Prigorju

Koprivničko-križevačka županija definirala je s Hrvatskom liječničkom komorom program subvencioniranja stambenih kredita za liječnike zaposlene u Podravini i Prigorju.

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, riječ je o 147 liječnika zaposlenih u koprivničkoj bolnici, po 15 u zavodima za javno zdravstvo i hitnu medicinu te 41 u županijskom Domu zdravlja. Od njih 220 za program subveniconiranja kamata za stambene kredite zainteresirano je 42-oje, rekao je župan Darko Koren:

– Pojedine banke već su kreirale programe za stambene kredite za liječnike. S njima smo u suglasju. Spremni smo na taj već subvencionirani kredit dati dodatnu subvenciju od 1,5%. Izračun pokazuje da bi cijena kredita za liječnike bila od 0,6 do 0,8%. To je zaista simbolika i ne slažem se ni s kim tko kaže da bi bilo bolje da je nula! Bolje da je 0,6, znam zašto to govorim.

Riječ je o najpovoljnijim kreditima na tržištu, ocijenio je župan Koren te poručio javnosti da ovim ulaganjem proračunskog novca kane postići da liječnici ostanu raditi u našoj županiji:

– To je mjera kojom nastojimo ublažiti negativne posljedice odljeva tog kadra iz našeg zdravstvenog sustava. To smatramo trenutno gorućim problemom pa smo zamislili da jednom takvom mjerom pokušamo reagirati na te procese i na neki ih način barem ublažiti, ako ne i prekinuti.

Župan Koren je poručio i da je naša županija prva s Hrvatskom liječničkom komorom počela razgovarati o ovakvom programu. Naš su primjer slijedile susjedne Bjelovarsko-bilogorska i Varaždinska županija.

zatvori