Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Župan Koren obišao obnovljeni most u Torčecu: Ovakvim načinom rekonstrukcije u nekoliko godina možemo riješiti sva problematična mjesta

Most preko potoka Gliboki u Torčecu koji je nedavno rekonstruiran jučer je obišao župan Darko Koren u pratnji ravnatelja Županijske uprave za ceste Dragutina Guzalića i načelnika Općine Drnje Petra Dombaja.

Mostom se sigurno prometuje od početka lipnja, izjavio je tom prigodom ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić:

– Most je bio problematičan posebno zbog prometovanja teških teretnih vozila i zbog toga što nije imao pješačke staze pa smo još prije dvije godine detektirali problem nakon što smo ga naslijedili od Hrvatskih cesta. S Općinom Drnje smo usuglasili plan gledajući da pronađemo optimalno rješenje, koje neće biti preskupo, a zadovoljit će sve tehničke elemente. Vrijednost investicije bila je 622 tisuće kuna, a sam zahvat se sastojao u rekonstrukciji gornjeg dijela mosta gdje smo skinuli gornju ploču, proširili kolnik na širinu od 6,5 metara te sa svake strane dodali i pješačku stazu širine jednog metra. Temelje nismo dirali pošto smo detektirali da su u dobrom stanju te smo na kraju u relativnom kratkom vremenu napravili odličan posao.

Ovaj je projekt primjer ekonomski odgovornog gospodarenja prilikom rješavanja problema prometne infrastrukture, istaknuo je župan Darko Koren:

– Isti takav projekt rekonstrukcije, kad bi se radio po nekim drugim modelima, koštao bi sigurno četiri puta više, a mi smo pronašli model po kojemu je ta cijena daleko prihvatljivija. Ne zaboravimo da Županija kroz ŽUC ima oko 170 mostova na upravljanju, a 40-ak ih je u potrebi za građevinskim intervencijama. Ovakvim načinom obnove i rekonstrukcije možemo dinamizirati problematiku i u nekoliko godina riješiti sva problematična mjesta i to ćemo učiniti. Zahvaljujući suradnji s Općinom riješili smo problem koji je naizgled kap u moru, no svaki nas pomak raduje i unaprjeđuje sveukupnu sliku stanja naše cestovne mreže. Vidimo da Općina kroz europska sredstva radi na još jednom sličnom projektu, no to je nasljeđe infrastrukture koja se mora kvalitetno rješavati.

Župan je dodao kako je ljetna sezona građevinskih radova na cestovnoj infrastrukturi na području županije izuzetno dinamična, što ga veseli:

– Gotovo svakodnevno obilazimo naše projekte,a srećom model financiranja ŽUC-a je unaprijeđen pa uz dodatne prihode koji su osigurani možemo napraviti primjetan iskorak na polju prometne infrastrukture što se uostalom u konačnici i vidi.

Načelnik Petar Dombaj zahvalio je županu i ravnatelju ŽUC-a te kazao kako je konačno riješen problem koji je dugo mučio stanovnike s područja Općine Drnje, a posebice stanovnike naselja Torčec:

– Ovo je izuzetno važno iz sigurnosne perspektive jer ovdje je velika frekventnost prometa, no našli smo jako brzo rješenje pa ovim putem zahvaljujem ŽUC-u i Županiji koji su na ekonomičan način riješili pitanje rekonstrukcije mosta – zaključio je načelnik Dombaj.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori