Četvrtak, 25. travnja 2024.

Zatvoren poziv na dostavu radova za novi Podravski zbornik, predstavljanje se očekuje u studenom

Poziv na dostavu radova za novi broj Podravskog zbornika je zatvoren, odlučili su tako članovi uredništva na jučerašnjem sastanku.

Poziv, koji je trajao tri mjeseca bio je upućen prvenstveno stalnim suradnicima, ali i novim autorima.

Na sastanku je razmotren dobar broj pristiglih radova koji pokrivaju različite dijelove društva kroz teme iz područja arheologije, povijesti, geografije, povijesti umjetnosti, etnologije, antropologije, konzervacije i restauracije, sociologije, gospodarstva, ekonomije, prirodoslovlja i književnosti i to u rasponu od najstarijih povijesnih razdoblja do današnjeg doba.

Podravski zbornik godišnjak je Muzeja grada Koprivnice koji kontinuirano izlazi od 1975. godine, a osnovni mu je cilj povezati interdisciplinarna znanstvena područja tematski vezanih uz Podravinu s dokumentarnim, popularnim i umjetničkim sadržajem.

Zbornik je podijeljen u tri cjeline, od kojih prvu čine znanstveni članci, drugu različiti prilozi, dok je treći dio rezerviran za književne radove.

– Prema broju od 20-ak pristiglih radova te različitim područjima koje oni pokrivaju vidljivo je kako dugogodišnji suradnici nastavljaju s proučavanjem relevantnih tema, a ne smijemo zanemariti niti brojne nove autore čiji radovi će novim temama i originalnim pristupom svakako pridonijeti većoj kvaliteti ovogodišnjeg izdanja. I ove godine brojem odskaču radovi povijesne tematike, ali obrađene su i teme poput nematerijalne kulturne baštine, digitalizacije, arheoloških istraživanja, likovnih umjetnosti i drugog. Obzirom na manju zastupljenost, osobito veseli doprinos istraživanjima prirodoslovnih, gospodarskih i suvremenih tema – rekli su nam iz Muzeja.

Slijedi postupak odabira radova koji će biti uvršteni u 45. broj Podravskog zbornika, a o rezultatima autori će biti pravovremeno obaviješteni. Predstavljanje knjige predviđa se za početak studenog 2019. godine u okviru proslave Dana grada Koprivnice.

zatvori