Ilustracija
Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Brzina, alkohol, pojas i mobitel poznati su kao ‘četiri ubojice u prometu’. Kako bi se broj prometnih nesreća s tim uzrocima smanjio, na snagu uskoro stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima su, između ostaloga, povećane novčane kazne za najteže prekršaje.

Nove će odredbe na snagu stupiti 1. kolovoza i predviđaju strože kažnjavanje počinitelja osam prekršaja koji uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

 1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h
 2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila
 3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala
 4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga
 5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga
 6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava
 7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova
 8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera

Za navedene prekršaje do sada su novčane kazne bile u rangu od 5 do 15 tisuća kuna, no od kolovoza će se povećati na 10 do 20 tisuća kuna. To uključuje i zabranu upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci ukoliko se radi o drugom prekršaju, odnosno 12 mjeseci ako je treći prekršaj ili više. Povećat će se i broj negativnih prekršajnih bodova s 3 na 6, te će se privremeno oduzeti i vozilo.

Vozaču se vozilo može privremeno oduzeti ukoliko je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovno počini neki od navedenih osam najtežih prometnih prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda koji je dužan odluku donijeti unutar 15 dana.

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za:

 • nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje
 • nepropisan prijevoz djece u vozilu
 • nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje

Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na 1000 kuna.

Ilustracija
Ilustracija / snimio Marko Posavec.

Mladom vozaču koji je u dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, kao i vozaču koji je u istom razdoblju prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojima je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se odrediti da dvije godine ne mogu podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole.

Kategorijama vozača s jednakim brojem prikupljenih negativnih prekršajnih bodova u jednakom razdoblju, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola ako im je u tom razdoblju oduzeta ili prijavljena izgubljenom.

Dvije godine zabrane podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole dobit će i osoba koja je u dvije godine prikupila devet negativnih prekršajnih bodova, a nije ni stekla pravo upravljanja motornim vozilom, odnosno još nije ni položila vozački ispit.

S dosadašnjih 700 na 1000 kuna povećava se novčana kazna za nekorištenje zimske opreme, jasnije se propisuje što je sve vozač dužan učiniti prije uključivanja u promet. Uz obavezno čišćenje snijega odsad je vozač prije uključivanja u promet u obavezi očistiti s vozila i led ili vodu, a također je fiksno propisano i razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – od 1. studenog do 31. ožujka, dakle više ne ovisi o trajanju zimskog računanja vremena.

Povećanje novčanih kazni propisuje se i za vozače koji napuste mjesto nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih (s 3000 do 7000 kuna, na 10 do 20 tisuća kuna), kao i za vozače koji u prometnim nesrećama s materijalnom štetom ne ostave podatke o sebi i vozilu ili napuste mjesto nesreće (s 2000 do 5000 kuna, na 3000 do 7000 kuna). Uz to, za takve vozače slijedi i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u točno određenom trajanju, bez obzira na broj počinjenih prekršaja, a određuju im se i negativni prekršajni bodovi.

Detaljnije se propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi. Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila.

Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i li drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom.

Ilustracija
Ilustracija / snimio Marko Posavec.

MUP će na svojim web stranicama, na brz i danas svima dostupan način, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, bez potrebe dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja. To će omogućiti provjeru stanja vozačke dozvole (važeća, ne važeća, ukinuta), kao i broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak.

Također je detaljnije razrađena zakonska odredba o davanju podataka o osobi koja je upravljala vozilom, s tim da novi zakon uvodi i novi termin – vlasnik vozila je osoba na koju je vozilo registrirano. Dostava podataka o više osoba koje su upravljale nečijim vozilom ne smatra se vjerodostojnim podatkom o identitetu osobe kojoj je vlasnik povjerio svoje vozilo na upravljanje. Svi vlasnici koji razmatraju takvu opciju bi trebali imati na umu uvedenu mjeru privremenog oduzimanja vozila.

Zbog nepoštivanja svjetlosne i zvučne signalizacije vozača, kao najčešće utvrđenog uzroka nesreća na željezničko cestovnim prijelazima, povećava se iznos novčane kazne za nezaustavljanje na pružnom prijelazu (crveno svjetlo, spuštena rampa), te uvode obavezne zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi.

Također se uvode obavezne zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi za:

 • postupanje suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe
 • prekoračenje brzine koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine u naselju
 • prekoračenje brzine koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine izvan naselja
 • prekršaje vezane uz prednost prolaska i propuštanje vozila
 • prolazak kroz crveno svjetlo
 • nepropisno pretjecanje vozila
 • nepropisno pretjecanje i obilaženje vozila
 • pretjecanje drugog vozila u tunelu, na mostu, ispred vrha prijevoja ceste ili u zavoju kad je preglednost ceste nedovoljna
 • nepropisno pretjecanje vozila na ili kod pješačkog prijelaza
 • nepropuštanje pješaka na pješačkom prijelazu
 • vožnju pod utjecajem alkohola od 1,0 g/kg do 1,5 g/kg

Za razne radnje vozilom u prometu, kao što su uključivanje u promet, prestrojavanje, odnosno mijenjanje prometne trake, pretjecanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unatrag i sl. povećane su i novčane kazne.

Zbog veće transparentnosti i kvalitete vozačkog ispita, uvodi se snimanje istog audio i vizualnim uređajima kako bi se ujednačila provedba. Propisan je i prekršaj nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocestama.

Propisuje se i obveza video nadzora tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.

Nove izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama donesene su zbog podizanja razine sigurnosti i prometne kulture na hrvatskim prometnicama.