Utorak, 23. travnja 2024.

Vijećnici jednoglasni: Karlo Galinec novi je ravnatelj koprivničke Knjižnice

Karlo Galinec novi je ravnatelj koprivničke Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’. Njegov izbor na prijedlog Upravnog vijeća danas je jednoglasno potvrdilo Gradsko vijeće.

Galinec, kako je rekao predstavivši se s govornice Gradske vijećnice, radi u Knjižnici od 2006. godine na poslovina knjižničara informatičara u Stručno-znanstvenom odjelu. – Prošao sam sve odjele i upoznao sam sve probleme s kojima se Knjižnica susreće. Vjerujem da ih svojim radom mogu otkloniti – rekao je vijećnicima.

Koprivnici se dogodio izbor ili reizbor ravnatelja i izmjena Zakona o knjižnicama, napomenuo je uoči izbora gradonačelnik Mišel Jakšić podsjetivši da je izbor i Upravnog vijeća Knjižnice i ravnatelja u ovlasti Gradskog vijeća. No, imao je potrebu pojasniti da su u gradskoj većini dogovorili da će prije svega pustiti kolektivu da se izjasni o novom ravnateljskom kandidatu.

– Kolektiv je podržao program i kandidata Karla Galinca za novog ravnatelja. I predstavnici Grada u Upravnom vijeću, a to su dr. Sanja Švarc Janjanin, Ariana Šandl i Mario Kolar, dali su potporu Galincu. Upravno je vijeće tako s 5:0 podržalo upravo ovog kandidata – pojasnio je gradonačelnik.

Snimio Marko Posavec.

– Galinčev program je novi duh s podosta svježih i novih ideja. Treba nam novi vjetar u leđa ove prevažne ustanove. Ne sumnjam da će se, kao i u slučaju Pučkog otvorenog učilišta i Muzeja grada Koprivnice, i izbor novog mladog kandidata za ravnatelja Knjižnice pokazati kao pun pogodak – istakao je gradonačelnik osvrnuvši se i na medijske objave o izboru novog ravnatelja Knjižnice:

Karlo Galinec ima položen stručni knjižničarski ispit. On ima ispit drugog stupnja, a nigdje ne piše da mora biti trećeg, najvišeg kojeg ima Dijana Sabolović-Krajina. Da i piše da tako mora biti, ja se s tim ne slažem jer bismo tako diskriminirali mlade ljude.

Karlo Galinec dobio je potporu HDZ-ovog Maria Vrbanića koji je uvjeren da će Knjižnica pod njegovim vodstvom ne samo nastaviti putem kojim ide, već i postići bolje rezultate. Dodao je kako smatra potrebnim zahvaliti dosadašnjoj ravnateljici:

– Svi smo nedavno hvalili Dijanu Sabolović-Krajinu, sad ju ne želimo. U najmanju ruku trebali bismo joj barem zahvaliti. Glasat ću za Galinca jer nema razloga sumnjati u 5:0 potporu koju je dobio u Upravnom vijeću.

Nezavisni Antonio Grgić smatra dobrim što u procesu smjene generacija Koprivnica sama formira svoj rukovodeći kadar:

– Dijana Sabolović-Krajina je izvrsna ravnateljica koja je uvela knjižnicu u XXI. stoljeće. Moramo joj zahvaliti na izvrsnom radu, što dokazuju nagrade koje je dobila i ona i ustanova. Galinec je proizvod te škole i nadam se da će sa svojim kolektivom nastaviti aktivnosti za izgradnju nove knjižnice.

U raspravu se uključio i predsjednik Gradskog vijeća, HSS-ov Ivan Pal koji je u ime svih vijećnika zahvalio dosadašnjoj ravnateljici Dijani Sabolović-Krajini na svemu što je učinila za ovu gradsku ustanovu te dodao:

– Svakako smatram da za Dijanu Sabolović-Krajinu do umirovljenja itekako ima mjesta u Knjižnici. Ona je znanstvenica. Također očekujem da prijenos dužnosti prođe kako treba kako bi ustanova nastavila funkcionirati u najboljem redu. Novi ravnatelj Karlo Galinec ima što naučiti od svoje prethodnice – zaključio je Pal.

zatvori