Petak, 19. travnja 2024.

Uvode se posebna dežurstva liječnika obiteljske medicine kako bi se rasteretile hitne službe

Koprivničko-križevačka županija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja je ispunila sve naloge Ministarstva zdravstva

Kako bi se smanjio pritisak na hitnu službu, u Koprivničko-križevačkoj županiji od rujna će biti organizirana dežurstva.

Riječ je o posebnim dežurstvima liječnika obiteljske medicine, rekao je na jutrošnjoj konferenciji za medije podravsko-prigorski dožupan Ratimir Ljubić, pojasnivši:

– U rujnu počinju posebna dežurstva subotom popodne, nedjeljom i praznicima. Bit će organizirana u Križevcima i Đurđevcu gdje će dežurati liječnici obiteljske medicine i rješavati nehitne pacijente. Naime, statistike su pokazale da čak 75 do 80% pacijenata koji zatraže pomoć u županijskom Zavodu za hitnu medicinu nisu hitni pacijenti. Ovim dežurstvima bismo rasteretili sustav hitne medicine, a naši stanovnici će imati kvalitetniju i bolju liječničku skrb.

Od dožupana Ljubića jutros smo doznali i da je Koprivničko-križevačka županija među rijetkima u Hrvatskoj koje su ispunile naloge Ministarstva zdravstva. Na prošlotjednom sastanku u Zagrebu raspravljalo se o provedbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti u sustavu primarne zdravstvene zaštite prema kojemu su županije morale donijeti četiri odluke: već spomenutu o lokacijama za izvanredna dežurstva, o postotku liječnika koji će ostati u Domu zdravlja, o kriterijima za cijenu najma poslovnih prostora u Domu zdravlja te o funkcionalnom spajanju zdravstvenih ustanova. Taj su sporazum u našoj županiji sklopili koprivnička Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” te Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja, pojasnio je dožupan Ljubić:

– Znači, naše tri ustanove su napravile sporazum o funkcionalnom objedinjavanju. Primjerice, liječnici Doma zdravlja mogu “uskočiti” u Zavod za hitnu medicinu, također, liječnici Zavoda za hitnu medicinu moći će raditi u Hitnom bolničkom odjelu. Tako ćemo postići efikasniju i bolju hitnu pomoć. Jedna smo od rijetkih županija koja je to sve napravila.

Dožupan Ljubić je dodao i da je uređen sustav najamnina ambulanti na koprivničkom, križevačkom i đurđevačkom području s posebnim naglaskom na ruralne sredine. U Županijskoj upravi su uvjereni da će i prihvatljiva cijena najma biti jedan od benefita namijenjenih liječnicima koji žele raditi u manjim ruralnim sredinama. Tako će, uvjereni su u Nemčićevoj, pridonijeti kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi tamošnjim stanovnicima.

zatvori