Utorak, 23. travnja 2024.

UPISI U SREDNJE ŠKOLE Podbacio je interes za strukovna zanimanja

U Koprivničko-križevačkoj županiji najveće je zanimanje iskazano za upis u gimnazije. Rekao je to Dravi.info, komentirajući aktualnosti oko upisa u srednje škole, zamjenik podravsko-prigorskog župana Ratimir Ljubić.

– Zanimanje za gimnazije je puno veće tako da su gimnazije u Koprivnici i Đurđevcu popunjene već u prvom roku. Ostala su samo dva mjesta u općoj gimnaziji u Križevcima. Nažalost, situacija je drugačija u strukovnim školama. Velik je interes za upise u četverogodišnja zanimanja. Većina ih je popunjena osim zanimanja prehrambeni tehničar – fitofarmaceut u Gospodarskoj školi Križevci. Tu se prijavilo samo 13 učenika pa je ostalo slobodnih mjesta za drugi upisni rok.

A promotivnim kampanjama usprkos, za upise u trogodišnja zanimanja učenici su iskazali slab interes. Za neka zanimanja u našoj županiji nije bilo nijedne prijave:

– Nijedan učenik nije se prijavio u tri zanimanja. To su armirač, vrtlar i voćar, vinogradar i vinar. Nažalost – premda je riječ o atraktivnim zanimanjima s kojima je zaposlenje zagarantirano, učenici i njihovi roditelji su procijenili da im nisu zanimljiva.

Mjesta još ima za stolare, konobare i kuhare u Strukovnoj školi Đurđevac, za plinoinstalatere, vodoinstalatere, konobare, mesare, pekare i stolare u Obrtničkoj školi u Koprivnici te za građevinska zanimanja u Strukovnoj školi “Ivan Seljanec” u Križevcima – za keramičare, tesare i zidare. No, istovremeno u toj su školi upisali najviše učenika u građevinska zanimanja u Hrvatskoj, no to – s obzirom na stanje na tržištu rada, nikako nije dovoljno. Mjesta ima i u Gospodarskoj školi u Križevcima, za zanimanja mljekar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije te za poljoprivredne gospodarstvenike.

Na upit što mu govore podaci o prijavama te je li zadovoljan rezultatima kampanje za majstorska zanimanja, dožupan Ljubić je rekao:

– U globalu nisam zadovoljan jer zanimanja koja su nam najdeficitarnija opet nisu upisana u broju kako je to trebalo biti. No, gledajući prema republičkom prosjeku, mi smo u sva strukovna zanimanja uspjeli upisati učenike, i to iznad nacionalnog prosjeka. Popunjavaju se trogodišnja zanimanja i ti učenici imaju budućnost.

Za one koji srednju školu neće uspjeti upisati u ljetnom roku, nova je šansa na jesenskom. Što će od mjesta ostati slobodno, znat će se, kaže dožupan Ljubić, za otprilike tjedan dana, po završetku ljetnih upisnih rokova.

zatvori