Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Svjetski dan hepatitisa obilježen u Koprivnici, dr. Mađarić: Najvažnije je rano otkrivanje jer kad se pojave simptomi jetra je već jako oštećena

Svjetski dan hepatitisa obilježen je danas na središnjem koprivničkom trgu.

Koprivnička udruga Hepatos u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije tom je prigodom građane educirala dijeljenjem letaka, a svi zainteresirani mogli su se testirati na hepatitis C.

– Tijekom godine uglavnom se bavimo educiranjem građana, posebno srednjoškolaca – kazala je predsjednica udruge Hepatos Zlata Golubić. Dodala je kako je ovo druga godina kako organiziraju edukativan štand te je naglasila kako je u odnosu na prošlu godinu puno više ljudi pristupilo samom testiranju.

– Hepatitis je zarazna upalna bolest jetre. Uzrokuju ju virusi koji se mogu dobiti u međusobnom kontaktu, ali i putem igala te nestručnog tetoviranja i piercinga. Svim tim jednostavnim zahvatima može se zaraziti hepatitisom ako oprema prethodno nije dobro sterilizirana – pojasnila je dr. Vesna Mađarić, voditeljica infektološkog tima u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” i potpredsjednica udruge Hepatos.

Rano otkrivanje hepatitisa izuzetno je važno jer pacijenti često ne znaju da imaju virus, a prvi simptomi bolesti pojavljuju se tek kada je jetra već jako oštećena, zaključila je dr. Mađarić.

Akciju su podržali i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

zatvori