Petak, 19. travnja 2024.

Koprivnička Civilna zaštita ima novog voditelja, župan Koren pohvalio sustav kao jedan od najbolje uređenih u Hrvatskoj

Miroslav Blažotić novi je voditelj novoustrojene Službe civilne zaštite Koprivnica. Doznali smo to tijekom jutrošnjeg posjeta koprivničko-križevačkog župana Darka Korena službi koja je reorganizacijom Državne uprave za zaštitu i spašavanje potpala pod okrilje Ravnateljstva civilne zaštite u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova.

O novom ustroju više je rekao sam voditelj Blažotić, koji je dosad radio kao inspektor civilne zaštite u sada već bivšoj Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje:

– Prestali smo s radom kao Državna uprava za zaštitu i spašavanje i ustrojeni smo kao Ravnateljstvo civilne zaštite u MUP-u. Na području cijele Hrvatske djeluje pet regija. To su Zagreb, Osijek, Rijeka, Split i Varaždin. Područni ured civilne zaštite Varaždin obuhvaća pet županija. To su Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i naša Koprivničko-križevačka. Kao služba ustrojeni smo kroz djelovanje dva odjela. To su Centar 112 i Odjel inspekcije. Pojačali smo upravo inspekcijski odjel. Uz nadzor Civilne zaštite i vatrogastva dodali smo i zaštitu od požara te zaštitarsko-detektivske poslove.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Župan Darko Koren i njegovi suradnici i jutros su se uvjerili da Služba učinkovito djeluje, premda djeluje u tišini i gotovo da ju nitko ne primjećuje. Kad je pak riječ o novom ustroju, u Županijskoj upravi nemaju ništa protiv sve dok se zadaće kvalitetno obavljaju:

– Što se nas u Županiji tiče, ništa se bitno ne mijenja. Sustav žurnih službi izuzetno nam je bitan element u funkcioniranju naše zajednice, ne samo kroz obilježavanje određenih datuma već kroz rješavanje problema koji se javljaju na terenu. Pri tom treba istaći vatrogasnu zajednicu, no i ostale članice kvalitetno rade svoj dio posla. Mislim da imamo jedan od najbolje uređenih takvih sustava u županijama u Hrvatskoj.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Kako bi sustav zaštite i spašavanja u kriznim situacijama učinkovito djelovao, uslijedit će donošenje Plana djelovanja civilne zaštite kojim se moraju ustrojiti operativne snage na koje u našoj županiji računamo u slučaju velikih nesreća i katastrofa.

Istaknuto je i da novim ustrojem nema promjena u djelovanju Centra 112. Građani i dalje, u slučaju potrebe, mogu zvati ovaj broj i dobiti potrebnu pomoć.

zatvori