Četvrtak, 25. travnja 2024.

SIGURNOST NA VODI Počinje novi projekt privikavanja vrtićaraca na vodu, lani zabilježena dva utapanja

Počela je sezona kupanja na rijeci Dravi i podravskim jezerima. Tim povodom iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i Policijske uprave koprivničko-križevačke upozoravaju sve kupače na moguće opasnosti koje prijete u vodi.

Ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev naglasila je važnost projekta “Sigurnost na vodi” za koji im je Hrvatski Crveni križ odobrio sredstva u iznosu od 24 tisuće kuna.

– U sklopu projekta prošle godine organizirali smo tečaj za juniora spasioca u osnovnim školama za 15-ak učenika sedmih i osmih razreda. Imamo i povratne informacije i od voditelja i od sudionika kampa u Novom Vinodolskom koji su izrazili oduševljenje kampom – napomenula je Sočev.

Da ovaj projekt daje rezultate govori i činjenica kako se jedan kandidat iz prve generacije juniora prijavio na tečaj za profesionalnog spasioca. – Tako će se zaposliti kandidat koji je potekao iz redova naših učenika koji se educiraju kroz ovaj projekt – zaključila je Sočev.

Ravnateljica je istaknula da će u suradnji s policijom i ove godine obići podravska kupališta te dijeljenjem promotivnih letaka i drugih materijala upozoravati kupače na opasnosti koje im prijete. Uz ove aktivnosti povoditi će se i prigodne radionice i tečajevi učenicima škola i zainteresiranim građanima, kojima će pružiti potrebna znanja o sigurnosti na vodi i prve pomoći.

Policijska službenica za prevenciju Maja Gregurović napomenula je kako su u prošloj godini na području naše županije zabilježena dva slučaja utapanja. U jednom slučaju radi se o mladoj osobi koja se utopila na Šoderici, dok je drugi onaj iz gradskih bazena kada se utopilo dijete.

Iz policije savjetuju kupačima da se pridržavaju sigurnosnih pravila, da se ne udaljavaju više od 100 metara od obale i uz ostale preventivne savjete da ne plivaju pod utjecajem alkohola kao i ubrzo nakon obroka.

Novim projektom vrtićarce oslobađaju straha od vode

Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica odobrena su sredstva za provedbu novog programa. Realizirat će ga u suradnji s Dječjim vrtićem Tratinčica, a javnosti ga je predstavila ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev:

– Prvi puta u Koprivnici, zahvaljujući suradnji i razumijevanju Dječjeg vrtića Tratinčica, održat ćemo program privikavanja na vodu. Program obuhvaća stotinu predškolaca, polaznika vrtića Tratinčica, u dobi od šest godina. Oni će sudjelovati u programu privikavanja na vodu, pet dana po dva sata na našim koprivničkim bazenima. Cilj nam je ovim novim programom predškolce osloboditi straha od vode, naučiti ih osnovne tehnike plivanja te osnove i pravila ponašanja uz vodu i na njoj te ih upozoriti na opasnosti koje im prijete.

S predškolcima će, kaže ravnateljica koprivničkog Crvenog križa, raditi vrtićke odgajateljice, profesori kineziolozi iz Zajednice sportskih udruga Grada Koprivnice, te volonteri. K tome, koprivnički Komunalac je za ovaj program odobrio povoljnije cijene ulaznica, rekla je ravnateljica Sočev, najaviviši da je još u planu osigurati i novac za prijevoz predškolaca kako bi roditelje oslobodili tog tereta.

Snimio Krešo Puklavec
snimio Krešo Puklavec
Dijana Žagar, snimio Krešo Puklavec
zatvori