Srijeda, 17. travnja 2024.
Home Aktualno OPĆINA DRNJE Načelnik Petar Dombaj: Mala smo i mirna sredina blizu Koprivnice, imamo sve uvjete za doseljavanje i kvalitetan život ljudi

OPĆINA DRNJE Načelnik Petar Dombaj: Mala smo i mirna sredina blizu Koprivnice, imamo sve uvjete za doseljavanje i kvalitetan život ljudi

0
OPĆINA DRNJE Načelnik Petar Dombaj: Mala smo i mirna sredina blizu Koprivnice, imamo sve uvjete za doseljavanje i kvalitetan život ljudi
Snimio Krešo Puklavec
Općina Drnje, ili kako piše na službenoj web stranici Drnje i Drnjanska Podravina, prostor je koji predstavlja sjeverna hrvatska vrata. Obuhvaća općinsko središte Drnje te još dva naselja – Torčec i Botovo. Ima oko 1860 stanovnika.Za ovu godinu planiran je proračun u visini od 11,5 milijuna kuna. Od toga, izvorni proračun iznosi 5,5 milijuna, a ostatak su planirane pomoći iz EU fondova, hrvatskih ministarstava i Koprivničko-križevačke županije.

Proračun je kreiran realno, na temelju dosadašnjih prihoda, kaže načelnik Petar Dombaj istaknuvši da u toj općini iznimno vode računa o ravomjernom razvoju svih njenih dijelova. Uvjeren je da je Drnje poželjna sredina za kvalitetan život, a to će biti još i više:

– Mala smo sredina, ali smo blizu Koprivnice. Od samog centra udaljeni smo 8,9 kilometara. Imamo novouređen vrtić koji nudi odlične programe za djecu; imamo osmogodišnju školu, poštu, ljekarnu ambulantu, zabavne i sportske sazdržaje… Sve što treba ljudima za život. Očekujemo da će nam Ministarstvo državne imovine darovati 10 hektara poduzetničke zone. Već imamo zainteresiranih investitora, a privući ćemo i nove kako bismo zaposlili naše stanovnike. Pri kraju je i kanalizacija, a za godinu dana bi trebali početi radovi na Aglomeraciji u sklopu koje sama Općina osigurava 4,5 milijuna kuna za dio radova.

>> OPĆINA DRNJE Europskim novcem iz programa prekogranične suradnje žele izgraditi vodenu atrakciju u centru Drnja

Kako bi potakli ljude na ostanak, ali i na doseljavanje u Drnje, u Općini su kreirali nekoliko poticajnih mjera. Neke od njih su 7.000 kuna za rušenje starih kuća; 10.000 kuna za adaptaciju starih kuća za one koji ostaju doma s roditeljima; 20% ili maksimalno 40.000 kuna za kupnju ili gradnju kuća; te 2.500 kuna za priključak na javni vodovod.

– Najveći poticaj je mirna sredina u blizini Koprivnice koja ima sve uvjete za život. Dogodit će se skoro da ljudi žele iz gradova u mirnije sredine. Drnje je prava sredina za nešto takvo – poručio je načelnik Petar Dombaj.

Snimio Krešo Puklavec

On sam, ali i predsjednik Općinskog vijeća primjeri su sudjelovanja u javnom životu općine. Naime, obojica igraju nogomet za tamošnji Tomislav koji je minule sezone osvojio naslov prvaka i izborio prelazak u viši rang natjecanja – Četvrtu hrvatsku ligu.

– Svi moramo biti primjer, puno ulažemo u rad s mladima. Tako imamo pet kategorija mlađih uzrasta, ali i žensku te veteransku ekipu. Okosnicu momčadi čini 80% domaćih igrača. Tako će i ostati. Općina ulaže u klupsku infrastrukturu, a novac koji je na raspolaganju klubu koristi se za rad s mladima.

U Drnju planiraju preko programa prekogranične suradnje realizirati projekte komunalne infrastrukture te energetsku obnovu zgrada javne namjene, poput općinske upravne zgrade i društvenog doma, a u planu im je i uređenje svlačionice drnjanskog nogometnog kluba.

Snimio Krešo Puklavec

Kad je pak riječ o projektima koji se provode, načelnik Dombaj kaže da će ove godine završiti višegodišnji projekt radova na groblju. Naime, pri završetku je uređenje ograde, a zahvata je bilo i na mrtvačnici – zamijenjeni su krovište, fasada i stolarija. Uslijedit će uređenje okoliša i pristupne ceste, čemu treba dodati i prije dvije godine uređeno parkiralište.

>> Općina Drnje priprema i realizira brojne investicije u Torčecu, ali ne zanemaruje ni ostala naselja na svom području

Puno je, kaže načelnik Dombaj, učinjeno i u Dječjem vrtiću Čarobni park. Vrtić su modernizirali, riješili pitanje grijanja, do kraja promijenili stolariju. Sada slijedi proširenje kojim žele postići da prostor ima funkciju i sklad.

– Želja nam je u sljedećih godinu i pol imati još jednu skupinu. Tendencija je da ima sve više djece. Naša sva djeca su upisana. Onoj koja nisu u našem vrtiću sufinanciramo smještaj u susjednima. No, zanimanja za upis djece u naš vrtić ima i u okolnim općinama. Smatramo da je predškolski odgoj jedan od najbitnijih i želimo stoga stvoriti uvjete za smještaj djece i time dodatno privući ljude u našu sredinu – ističe načelnik Dombaj.

Snimio Krešo Puklavec

U Općini Drnje puno se toga vrti oko sporta, ali i oko kulture. Vrlo su aktivne udruge žena – Torčec i Hrvatsko srce Drnje te lovci koji su već ove godine izveli 40.000 kuna vrijedne radove na svojim objektima, a do kraja godine u planu ih je još nekoliko vrijednih 30 do 50 tisuća kuna.

– Želimo da sve aktivne udruge rastu zajedno s općinom u kojoj djeluju i podižu životni standard – rekao je načelnik Dombaj, dodavši da u Drnju maksimalno koriste raspoloživ novac. Tako su izmijenili električne instalacije u Društvenom domu u Torčecu, modernizirali rasvjetu u društvenim domovima u Torčecu i Drnju te odradili soboslikarsko-ličilačke radove u vrtiću.

– Vjerujem da ćemo realizirati sve što smo planirali, čak i više – kaže načelnik Dombaj te dodaje:

– Na tjednoj razini pratimo prihode od poreza i komunalne naknade. Premda smo zadovoljni, mislim da bi porezni prihodi mogli biti veći. Zalažem se da općine i dalje budu općine, a oni koji su svrha sami sebi, neka snose neke sankcije. Oni koji stvarno brinu o mještanima, infrastrukturi i razvoju malih sredina trebali bi dobiti više novca. Upravo su općine zaslužne da žitelji imaju sve što im treba. Ako želimo zadržati ljude u općinama, onda je upravo to ključno. Mislim da bi i regionalni centri trebali porazmisliti o preustroju. Županije su, na žalost, zajedno s uredima državne uprave svojevrsni dupli kolosijek. Tu bi se mogla postići velika ušteda i spustiti dodatni novac područnoj samoupravi. Zagovornik sam da se škole i domovi zdravlja spuste s pripadajućim sredstvima općinama. Mi smo, naime, ti koji najbolje vide što se događa i znaju što ljudima treba pa je logično da budemo osnivači i da upravljamo tim institucijama. Smatram da mi najbolje znamo iz prve ruke koji su problemi i potrebe i kako ih riješiti – zaključio je načelnik Općine Drnje dodavši kako općina kojom rukovodi daje iznimne uvjete za kvalitetan život ljudi.

Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
zatvori