Petak, 29. ožujka 2024.

Mađer: Nismo zadovoljni Vladinim prijedlogom raspodjele novca od rudne rente, tražimo više za lokalnu samoupravu

U saborskom klubu Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti zadovoljni su time što je Vlada Republike Hrvatske na njihov prijedlog pokrenula promjene Uredbe o eksploataciji ugljikovodika i mineralnih sirovina, no nezadovoljni su Vladinim prijedlogom raspodjele novca od kolokvijalno nazvane rudne rente.

Rekao je to za Dravu.info saborski zastupnik Mladen Mađer, konkretno navevši:

– Vlada predlaže 4% lokalnoj samoupravi, 4% državi i 2% regionalnoj samoupravi. A mi smo tražili 6% lokalnoj samoupravi te po 2% za regionalnu samoupravu i državu.

Mladen Mađer. Snimio Marko Posavec.

Zastupnik Mađer je podsjetio na to da se novac od rudne rente dijeli po principu pola-pola između države s jedne i lokalne zajednice s druge strane. Konkretno, 5% novca ide državi, 3% općini ili gradu i 2% županiji. A kako je riječ o značajnom prihodu za lokalnu zajednicu, zajedno sa svojim kolegama je predložio da se država odrekne većeg dijela tog prihoda u korist općina i gradova na čijim se područjima obavlja eksploatacija:

– Potrebna je najviše onim jedinicama lokalne samouprave na čijem se teritoriju nalaze bušotine. Smatramo da te jedinice lokalne samouprave, odnosno načelnici i gradonačelnici najbolje znaju kamo je potrebno usmjeriti taj novac. Pogotovo su velike potrebe za razvoj infrastrukture.

Vladin prijedlog je dostupan na e-savjetovanju, kaže zastupnik Mađer te na pitanje Drave.info što će poduzeti ako ne bude prihvaćen prijedlog o povećanju novca od rudne rente za općine i gradove, odgovara:

– S obzirom na to da smo mi dio vladajuće koalicije, jasno da ćemo sigurno poduzeti neke mjere ukoliko naš prijedlog za povećanje raspodjele rudne rente lokalnoj samoupravi na 6% ne bude prihvaćen. Vlada predlaže da to bude 4%. Moram biti realan, bit ćemo zadovoljni i s 5%, no 4% je stvarno mizerno i s tim se nećemo složiti.

zatvori