Četvrtak, 28. ožujka 2024.

MIROSLAV KRLEŽA: PISMO IZ KOPRIVNICE Održana manifestacija posvećena Krležinim boravcima u Koprivnici i Dugoj Rijeci

Jednodnevna manifestacija “Miroslav Krleža: Pismo iz Koprivnice” održana je u petak na dvije lokacije: u Koprivnici i Dugoj Rijeci.

Manifestacija je posvećena Krležinim boravcima u Koprivnici i Dugoj Rijeci, u koju je doselio prije točno 99 godina i gdje je boravio oko godinu dana. U tom je razdoblju nastalo ciklus pjesama te jedan roman i drama “Vučjak”.

S Koprivnicom ga pak veže novinarski rad na časopisu “Književna republika” koju je tiskao kod koprivničkog tiskara Vinka Vošickog i kamo je u razdoblju 20-ih godina prošlog stoljeća često navraćao. Upravo je eponimsko “Pismo iz Koprivnice” nastalo ovdje i ima veliki značaj, kako za njegovo stvaralaštvo, tako i za kulturni razvoj našeg kraja.

Program festivala zamišljen je na nekoliko lokacija, a uključivao je obilazak važnijih lokacija, predavanje profesorice dr. sc. Suzane Marjanić, performans koprivničkog glumca Svena Šestaka te odlazak u Dugu Rijeku autobusom, gdje se ugodnom druženju priključio dobar broj mještana, od kojih su neki vrlo rado podijelili svoja sjećanja na Krležu.

Druženje se nastavilo u poslijepodnevnim satima.

S obzirom na to da će se iduće godine navršiti 100 godina od dolaska Krleže u Dugu Rijeku dogovoreno je da se, u sklopu Festivala Miroslava Krleže, u srpnju 2020. godine održi cjelovita i bogata manifestacija u Koprivnici i u ovome podkalničkom selu.

Pokrovitelji manifestacije bili su Općina Rasinja i Grad Koprivnica, a u organizaciji su, uz umjetničku organizaciju Artikulacije i tvrtku Pastorala, pomogli i mještani Duge Rijeke.

zatvori