Petak, 26. travnja 2024.

Mario Carek javio nam se s Velebita: Jučer su ga posjetili domaći planinari, noćas ga je zateklo nevrijeme

Pred njim je sada najsuroviji dio Via Adriatice

Mario Carek bliži se pola milijuna koraka i polovici svog puta primorskim hrvatskim planinama dugometražnom stazom Via Adriaticom.

Ovaj koprivnički alpinist čini to za Udrugu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice, odnosno za opremanje prostora udruge u koprivničkom Kampusu. Akcija je nazvana “Milijun koraka”, a Mario će ih napraviti i više od milijun za one koji to nikada neće moći.

Danas nam se javio nakon teškog uspona na najviši predio južnog Velebita te grmljavinskog nevremena koje ga je noćas zateklo u planini.

– Trenutno sam kod Planinarske kuće Visočica na 1430 metara nadmorske visine. Tu sam malo odmorio. Noćas je bilo dosta burno, puno grmljavine i kiše, nije se baš spavalo, ali šator je izdržao. Dobro je prošlo, moglo je biti i gore.

Izvor: Milijun koraka (Facebook)

Jučer su ga ugodno iznenadili i domaći planinari. Kod Visočice, naime, posjetili su ga kolege iz koprivničkog Hrvatskog planinarskog društva Bilo te Planinarskog društva Kalnik iz Križevaca. Donijeli su mu neke namirnice i podigli raspoloženje nakon zahtjevnog puta.

– Prva dionica je bila dosta teška, bilo je vruće, sparina, plus 36 do 38 stupnjeva. Jučer je bio dan velikih uspona, do 70 i 80 posto, tako da su i noge bile dosta umorne. Danas ću malo odmoriti, a sutra mislim da bih već pomalo mogao nazirati kraj Velebita te u petak ili subotu doći do Knina.

Izvor: Milijun koraka (Facebook)

Mario će sada ići preko Vaganskog vrha na Sveto brdo do Tulovih greda gdje će sići s Velebita i produžiti prema Kninu. A nakon Knina slijede mu Dinara i Biokovo, najsurovija dionica Via Adriatice:

– To su planine na kojima nema puno hlada, to je čisti krš, kamen i sunce, pa će tu možda trebati malo više vremena. No, dobio sam puno ponuda iz Dalmacije, puno ljudi mi se javilo da će mi uskočiti ako će mi trebati vode, hrane ili bilo čega drugoga.

Bude li sve po planu, Mario bi na rt Prevlaku i kraj Via Adriatice trebao doći početkom kolovoza. A svatko od vas može se uključiti u akciju i “kupiti” Mariove korake na milijunkoraka.org.

zatvori